OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Slavica Sarkotić, književnica mog zavičaja PDF Ispis

Susret sa Slavicom

Slavica Sarkotić književnica je koja o svom stvaralaštvu kaže: „Pišem poeziju u kojoj se iščitava ponajviše zavičajna tematika, moje pjesme govore o kraju i ljudima koje volim. Kao i moje pjesme, i moje priče govore o mom kraju i ljudima koje poznajem i koji su mi bliski.“ I to je zaista tako. Kada me kolegica Renata Kolarec iz OŠ Kravarsko pozvala da budem jedna od sudionica projekta Književnik mog zavičaja, rado sam se odazvala. Budući da sam i ranije željela da moji četvrtaši upoznaju Slavicu koja piše o našem zavičaju, a mi o zavičaju rado učimo i razgovaramo, u petak 8. studenoga 2019. ona nas je posjetila.

Bilo je to maglovito prijepodne ispunjeno Slavičinim stihovima i pričama. Toga jutra svi smo bili djeca. Oni zaista, a nas dvije u duši. Čitali smo pjesme i priče, razgovarali, crtali, pisali i ugodno se družili. Budući da su djeca poželjela da nas ponovno posjeti, treba li išta više reći o ovom susretu. Možda samo to da sam ponosna što su nam bake bile sestre.

                                                                                        Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

 
Filmska matineja „Školski objektiv“ PDF Ispis

Filmska matineja

U utorak, 5. studenoga 2019., učenici 4. c i 4. d razreda posjetili su Kino Gorica. Razlog posjeta bio je 11. Festival prava djece koji je toga kišnog utorka prijepodne gostovao u našem gradu. Za nas su pripremili projekciju filmske matineje „Školski objektiv". Projekcija se sastojala od nekoliko kratkih filmova čiju su autori i glumci bili djeca. Bile su to izuzetno zanimljive i nadasve poučne priče iz svakodnevnoga života učenika. Naši su ih učenici vrlo pozorno pratili.

Vratili smo se u svoje školske klupe puni dojmova sretni što smo bili svjedoci kreativnosti i stvaralaštva djece.

                                          Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

 
Jadranka Čunčić-Bandov za prvašiće PDF Ispis

Lutke1

Jadranka Čunčić-Bandov samostalna je umjetnica s bezbroj odigranih predstava i nekoliko objavljenih zbirki igrokaza: „Razgovori u travi“, „Od jarca do komarca“, „Igre sa zmajevima“ i „Šale, trice i zvrndalice“. Scenaristica je lutkarske serije Tikvići, a redovito surađuje s časopisima Radost i Zvrk. Naša je susjeda, rodom iz Kuča, nedaleko Velike Gorice. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Još kao učenica bila je svestrano angažirana u radu lutkarskog kazališta Kvak, od pisanja igrokaza do glume i animacije. Danas svoje igrokaze djeci predstavlja kao lutkarske kolaž predstave u kojima se koristi mnoštvom scenskih lutaka koje sama izrađuje od različitih materijala i uporabnih predmeta. Njezin rad odiše poletnošću, razigranošću, pjesmom, plesom i interakcijom s publikom koja sve oduševljava. U petak, 18. listopada gostovala je i u našoj knjižnici i razveselila naše prvašiće.

 

 
Slušamo i ilustriramo Pinokija PDF Ispis

Kako je majstor Trešnjić pronašao komad drva koje je plakalo i smijalo se poput djeteta… Učenicima i učenicama boravka 2. b i 2. d razreda knjižničarke su čitale Pinokija Carla Collodija. Carlo Collodi talijanski je pisac koji je napisao još djela, no nijedno njegovo djelo nije bilo toliko popularno i nije postiglo toliki uspjeh kao Pinokio. Pinokio je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih svjetskih romana za djecu. Dok su slušali priču o Pinokiju, možda najljepšu priču o dobru i zlu, koja propitkuje hrabrost, privrženost, iskrenost, odnosno osobne kvalitete koje mora imati jedan dječak ili svaki čovjek, učenici i učenice ilustrirali su zamišljene prizore. Nastali su izvanredni crteži koje su knjižničarke izložbom povezale u priču i postavile u predvorju škole. Naslovni lik Pinokija nacrtala nam je Ela Lasić, učenica 6. f razreda.

Pinokio je postao i glavni lik mnogih crtanih i animiranih filmova, stoga su učenici i učenice, po završetku čitanja kad Pinokio, nakon mnoštva smiješnih, tužnih i poučnih situacija i zavrzlama, napokon prestaje biti lutak i postaje dječak, pogledali u knjižnici animirani film Pinokio redatelja Bena Sharpsteena.

 
Posjet Malog čitateljskog kluba Područnoj knjižnici Galženica PDF Ispis

U srijedu, 5. lipnja 2019., Mali čitatelji 2. b razreda posjetili su Područnu knjižnicu Galženica u pratnji knjižničarke Monike Meštrović i učiteljice Rosane Vađon. Upoznali su se s fondom i pravilima posudbe gradske knjižnice i razlikama u odnosu na školsku knjižnicu. Imali su sat Čitateljskog kluba u novom prostoru. Razgledali su knjige primjerene za njihovu dob kojih ima mnogo. Svatko je odabrao jednu knjigu, pročitao je, zapisao najvažnije informacije i ilustrirao nešto iz odabrane knjige. Nakon odrađenog „posla“ slijedio je zasluženi odmor. Zajedno s učiteljicom Rosanom igrali su se u obližnjem parku. Veselimo se druženju i posjetima sljedeće školske godine.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna2.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...