OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Kultura
Mala umjetnica velikog dara… PDF Ispis











Travanjske šale

Po gradu lete šale,
velike i male.

Šale te nigdje ne staju,
krave predu,
a konji laju.

Političari su u cirkus odjurili smjesta,
a klaunovi zauzeli njihova mjesta.

Krtice iz zemlje izlaze van,
a vrapci idu na zimski san.

 Djeca u školi ništa ne uče,

jer učiteljica samo muče.

Svi su se pitali što je to bilo,
a travanj se s njima samo našalio.
Bruna Ćatipović, učenica 4. d razreda

Knjižničarka: Što te inspiriralo da napišeš ovu pjesmu?
Bruna: Ja jako volim pisati i čitati. Učiteljica nam je dala zadatak da napišemo nešto o 1. aprilu, a ja sam odlučila napisati pjesmu. Pišem pjesme, sastavke, crtam.
Knjižničarka: I crtaš?
Bruna: Da, i crtam. Mnogi moji radovi su poslani na izložbe.
Možemo sa sigurnošću reći da je Bruna prava umjetnica. Sve njezine radove mama brižno čuva u jednoj kutiji.
Knjižničarka: Mora li biti mir i tišina dok stvaraš?
Bruna: Ne mora, jer to je sve u mojoj glavi, a ne izvan nje. Mogu pisati i kad je bučno.
Knjižničarka: Kako se osjećaš dok pišeš?
Bruna: Sretna sam, to me zabavlja i opušta, jednostavno volim pisati!

 

Bruna inspiraciju nalazi u svemu i svačemu, piše danima i noćima, a na ponos je svojoj učiteljici Jadranki Jelisavac koja ju stalno potiče i bodri u njezinim umjetničkim vodama.

 
„Šuma Hribarova – naša bajka“ PDF Ispis

Uoči obilježavanja 18. travnja, rođendana naše najpoznatije spisateljice bajki za djecu Ivane Brlić – Mažuranić, učenici 4.a i 4.d razreda pripremili su izložbu „Šuma Hribarova – naša bajka“. Izložba je postavljene u Domu kulture - Područnoj knjižnici Galženica od 8.4. do 15.4.2019. Dio je velikog projekta „U školi čitamo mi, s ljubavlju Brlićku svi!“ gdje su aktivno sudjelovali, uz učenike i učiteljice, i roditelji, bake i djedovi. Izložba je bila crno – bijeli prikaz prošlosti i najzanimljivijih detalja Ivanina života te dijelova njenih bajki. Likovni radovi akvarelom su prikazali redoslijed događaja „Šume Striborove“, a u crtežima su učenici i sebe prikazali kao jednog od likova iste bajke ističući njihove osobine. Portret naše slavne spisateljice, središnji rad izložbe, prikazan je ugljenom i kredom. 

Vjerujem da smo bar nekog od posjetitelja izložbe potakli da uzme u ruke knjigu Ivane Brlić – Mažuranić i pročita neku njezinu bajku, esej ili dnevnik.
I tako… do nekog novog projekta, do novog izazova i inspiracije:“ Draga Ivana, sretan ti rođendan!“

 

Vesna Stipić, mag.prim.educ.

 
Kuhar i Maestro za 1. razrede PDF Ispis

  U utorak, 26. ožujka ugostili smo u knjižnici Kuhara i Maestra. Maestro je dirigirao, a kuhar kuhao. No, kako kuhar jako voli glazbu, kuhinja mu je puna različitih instrumenata s kojima je s veseljem upoznao naše prvašiće. Tako je knjižnica odzvanjala melodioznošću, „mirisala“ po finoj juhici, a naš susret s Kuharom i Maestrom završio gromoglasnim pljeskom jer smo se lijepo zabavili i ponešto naučili o instrumentima. Ovaj susret dobro smo „skuhali“!

 
Knjižna booka PDF Ispis

Naši su učenici i ove školske godine sudjelovali na „Knjižnoj booki“, manifestaciji knjige i čitanja koja se obilježava povodom Dana dječje knjige 2. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Mlade knjižničarke Paula Štefančić, Ivana Paula Gotovac, Iva Ćavar i Nika Klasnić Rak pročitale su knjige „Cura na Netu“ i „Tajni leksikon“ te ih usporedile i predstavile prisutnima s naglaskom na pozitivne poruke istih. Mara i Lena Hudan, Leona Šumiga, Nika Dolić i Lucija Lovrić sudjelovale su u kvizu znanja. Zajedno smo pogledale nastupe učenika ostalih osnovnih škola, družili se s piscima Mladenom Kušecom i Hrvojem Kovačevićem, lijepo se zabavili i uživali u čarima obližnjih fontana. Veselimo se „booki“ i sljedeće godine.

 
Susret drugih razreda s književnicom Željkom Horvat-Vukelja PDF Ispis

U petak, 15. veljače, imali smo čast u našoj školi ugostiti Željku Horvat-Vukelju, poznatu hrvatsku književnicu i dramaturginju. Od 1989. pa do 2014. bila je urednica časopisa za mlade „Modra Lasta“. Objavila je brojne slikovnice, a neke od njih imamo i mi u našoj knjižnici pa dođite i posudite ih. Neki od naslova su „Balončica ili Djevojčica koja nije voljela jesti“, „Hrabrica ili Kako je Perica postao hrabar“, „Panjoglav ili Dječak koji nije volio prati uši“, „Petra uči plivati“, „Zdenko Slovojed“, „Zelene slikopriče“. Autorica piše i igrokaze, a dva su igrokaza, „Reumatični kišobran“ i „Hrabrica“, postavljena na pozornici Gradskog kazališta „Žar ptica“. Zbirku igrokaza „Reumatični kišobran i drugi lutkarski igrokazi“ također možete pronaći u našoj knjižnici, a autoričine „Slikopriče“ čitamo za lektiru. Poznat je i njezin roman „Putovanje patuljka Zvončića“, a njezina najpoznatija zbirka priča je „Šiškablaška“. Već dugi niz godina posjećuje škole i dječje knjižnice kako bi zabavila i nasmijala djecu i mlade. Njezin vjerni pratitelj u posjetima uvijek je ljubičasta torba koju naziva „Ljubica Torbić“, a iz njezinih pretinaca iskaču mnoga iznenađenja i nevjerojatni likovi iz priča. Književnica je napisala i zbirku pričokaza, književne forme koju je sama osmislila, a istodobno predstavlja priču i igrokaz u kojemu sudjeluje i publika. Jedan od svojih pričokaza prikazala je i u našoj knjižnici, a naši učenici i učenice pratili su je sudjelujući s velikom pažnjom i znatiželjom. Radujemo se ponovnom susretu!

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 12 od 46

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna8.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...