OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Izvanučionička nastava u Muzeju krapinskih neandertalaca PDF Ispis

terenska nastava Krapina (1)

terenska nastava Krapina (2) Dana 18. listopada učenici 5. d, e i f razreda posjetili su, s učiteljima povijesti (Ivica Kirin) i geografije (Marija Majdak Forjan), Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Krapinski pračovjek, znanstveno poznat kao Homo sapiens neanderthalensis, otkriven je davne 1899. kada su počela geološka i paleontološka istraživanja na Hušnjakovu brdu u Krapini. Iskapanja je nadzirao profesor Dragutin Gorjanović-Kramberger, poznati hrvatski geolog, paleontolog i paleoantropolog. Njegova djela dala su značajan doprinos europskoj i svjetskoj znanosti o fosilnom čovjeku.

U pješčenjačkim naslagama špilje visine 8 metra nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, što predstavlja najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskoga čovjeka prikupljenu na jednom lokalitetu. Osim ljudskih kostiju pronađeni su ostaci špiljskoga medvjeda, sivoga vuka, losa, golemoga jelena, toplodobnoga nosoroga, pragoveda i mnogih drugih životinja. Pronađena su i kamena oruđa.

Učenici su pažljivo pogledali kratak film u Muzeju te su uz stručno vodstvo obišli Muzej u kojemu su obrađeni postanak svijeta, povijest Zemlje, prvi organizmi pa tako možemo pratiti slijed razvoja života.

Povratak u Školu bio je u poslijepodnevnim satima. Iako umorni, učenici su sve vrijeme bili odlično raspoloženi.

Marija Majdak Forjan

 
Od zrna do pogače – terenska nastava PDF Ispis

Učenici 1. razrednih odjela Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljicama, 11. listopada 2023. godine, posjetili su Izletište Ključić Brdo smješteno na prekrasnim brežuljcima Vukomeričkih gorica.

Tamo su održali terensku nastavu i radionicu Od zrna do pogače vezanu uz Dan kruha, Dane zahvalnosti za plodove zemlje i projekt Za zdravlje bez mana – svježa hrana svakog dana. Upoznali su put nastajanja kruha od samog zrna do pogače te se i sami okušali u njegovu stvaranju. Bili su pravi mali pekari koji su mijesili tijesto i oblikovali razne oblike kruščića koje su blagovali nakon pečenja.

Šetnja Poučnom stazom kroz šumu obogatila je njihovo znanje o biljnom i životinjskom svijetu turopoljskih šuma. Razgledavali su ZOO park približivši se nama dragim, a sve rjeđe viđenim životinjama kao što su jeleni, srne, konji, divlje svinje, fazani, divlje patke i neke domaće životinje.

Nakon ručka, druženja i zajedničke igre na dječjem igralištu vratili smo se u našu Veliku Goricu puni lijepih dojmova i bogatiji za nova iskustva.

Voditeljica Aktiva 1. razreda

Jadranka Jelisavac, mag. prim. educ.

 
Prvašići u Zoološkom vrtu PDF Ispis

Učenici prvih razreda naše škole posjetili su 22. rujna Zoološki vrt grada Zagreba. Razgledavali su životinje koje su u park Maksimir dovedene sa svih kontinenata. Zastupljeni su sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralježnjaci.

Posebno ih je oduševilo sudjelovanje u obrazovnom programu koji je prilagođen školskoj djeci. Aktivno su sudjelovali u praktičnom radu pod vodstvom djelatnica Zoološkog vrta, imali kontakt sa životinjama, zmijom i kornjačom, koristili modele i preparate te vođeni poučnom prezentacijom otkrili zanimljivosti i tajne mnogih životinja. Obrađene su prirodoslovne teme prilagođene njihovom uzrastu.

Programi koji su u skladu s općim ciljevima nastave Prirode i društva uveli su učenike u raznoliki svijet životinja, a sam posjet Zoološkom vrtu obogatio ih je zanimljivostima o životinjama i objašnjavanju uloge zooloških vrtova u suvremenom društvu.

Učili su među životinjama, zabavljali se te stjecali nova znanja i iskustva.

Voditeljica Aktiva 1. razreda

Jadranka Jelisavac

 
Putovima 153. brigade Hrvatske vojske PDF Ispis

Krajem nastavne godine učenici 4. c i 4. d razrednog odjela OŠ Nikole Hribara sa svojim učiteljicama Vesnom Pučko i Jadrankom Jelisavac posjetili su Spomen-dom i park 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni.

Gospođa Ankica Paljević, sudionica Domovinskog rata, provela je učenike Spomen-domom te vodstvom na zanimljiv i njima blizak način ispričala priču o hrabrim podvizima pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica na svim hrvatskim bojištima. Učenici su s pijetetom odali počast poginulim braniteljima.

Spomen-park pokazali su nam pripadnici 153. brigade HV uz zanimljivu priču o uporabi pojedinih vojnih eksponata izloženih u Spomen-parku. Obilazak smo završili druženjem uz slastice i napitke koje su nam pripremili branitelji.

Fotografiranjem smo zabilježili prijateljsku suradnju učenika naše škole i hrvatskih branitelja.

Učiteljice

Vesna Pučko i Jadranka Jelisavac

 
S Frajlicom po Turopolju PDF Ispis

Učenici 3. razreda naše škole obišli su naš zavičaj te posjetili Muzej Turopolja 14. lipnja 2023. godine.

Posjet Muzeju Turopolja i izvanučionička nastava Turopoljem dio su zavičajne nastave Prirode i društva trećih razreda.

U Muzeju Turopolja vidjeli smo etnografsku, arheološku, likovnu i kulturno-povijesnu zbirku koja nam prikazuje prošlost našeg zavičaja. Učenici su razgledom ovih zbirki doživjeli duh prošlosti našega kraja.

Izvanučionička nastava pod stručnim vodstvom voditeljice Marije Patrlj započela je razgledom kapele svete Barbare u Velikoj Mlaki, a nastavila se posjetom Starog grada Lukavca te Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici. Učenici su u neposrednoj stvarnosti doživjeli ono što smo naučili u našim učionicama. Aktivno su sudjelovali u izvanučioničkoj nastavi povezujući naučeno s viđenim. S našom frajlicom Marijom praćeni suncem vratili smo se u naše školske klupe obogaćeni novim spoznajama o našemu dragom kraju, našem zavičaju – Turopolju.

Voditeljica Aktiva 3. razreda:

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna4.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...