OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Nijemci u Grazu i tvornici Zotter PDF Ispis

Graz

Graz (2) Učenici sedmih razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika 10. 11. 2023., zajedno su sa svojim profesoricama Petrom Bedeniković, Josipom Omrčen, Ivonom Štrekelj i Marijom Vnučec, posjetili Graz i tvornicu čokolade Zotter u mjestu Riegersburg, nedaleko od Graza.

Najprije su obišli tvornicu čokolade Zotter, neobični projekt obitelji Josefa Zottera. Obilazak smo počeli kinoprojekcijom o nastajanju čokolade, nabavi i pripremi kakaovca, kušali smo brojne vrste i pripravke od čokolade te obišli zoološki vrt u sklopu tvornice, koja voli naglasiti svoju ekološku osviještenost i ekoproizvodnju . Uputili smo se zatim u razgled grada Graza i njegovih znamenitosti: Kunstmuseum, Murinsel, Rathaus, Landhaus, Opera, Mauzolej Ferdinanda II,Schlossberg.

Prije povratka kući, odmorili smo se u shopping centru Seiersberg, gdje su učenici imali malo slobodnog vremena za jelo, kupnju i sl. U večernjim satima, veseli i puni dojmova, vratili smo se kući u Veliku Goricu.

Josipa Omrčen, prof. njemačkog jezika

 
Put u prošlost – posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla PDF Ispis

Učenici 4. razreda naše škole 26. listopada 2023. godine posjetili su Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Bila je to naša prva izvanučionička nastava ove školske godine.

Put u prošlost započeli smo posjetom modelu rudnika ugljena i metala u prirodnoj veličini smještenog u podzemnim prostorijama Muzeja. Rudarska jama ukupne duljine više od 300 metara s najvećom dubinom od 6 metara pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika. Ovaj Rudnik je i u svjetskim razmjerima cjeloviti prikaz rudarstva sredinom 20. stoljeća i jedini je „živi“ spomenik napuštenih i zaboravljenih podzemnih kopova u Hrvatskoj. U odjelu Vatrogastva učenici su vidjeli povijesni razvoj vatrogasne tehnike i načine gašenja požara od početaka do danas. U Apisariju su vidjeli prikaz povijesti uzgoja pčela. Njegova posebnost je u živim pčelama koje su smještene u tri košnice sa staklenim stijenkama. Cijevima od pleksistakla pčele nesmetano izlaze iz Muzeja i same se opskrbljuju za osnovne životne potrebe. U odjelu Prometna sredstva učenici su vidjeli povijesni razvoj prometnih sredstava na kopnu, vodi i u zraku.

Posjetom Muzeju učenici su doživjeli ono što su ljudi tisućljećima korak po korak stvarali i iz dana u dan napredovali. Bila je ovo još jedna u nizu edukativnih i zanimljivih izvanučioničkih nastava učenika naše Škole.

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

voditeljica Aktiva 4. razreda

 
Izvanučionička nastava u Muzeju krapinskih neandertalaca PDF Ispis

terenska nastava Krapina (1)

terenska nastava Krapina (2) Dana 18. listopada učenici 5. d, e i f razreda posjetili su, s učiteljima povijesti (Ivica Kirin) i geografije (Marija Majdak Forjan), Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Krapinski pračovjek, znanstveno poznat kao Homo sapiens neanderthalensis, otkriven je davne 1899. kada su počela geološka i paleontološka istraživanja na Hušnjakovu brdu u Krapini. Iskapanja je nadzirao profesor Dragutin Gorjanović-Kramberger, poznati hrvatski geolog, paleontolog i paleoantropolog. Njegova djela dala su značajan doprinos europskoj i svjetskoj znanosti o fosilnom čovjeku.

U pješčenjačkim naslagama špilje visine 8 metra nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, što predstavlja najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskoga čovjeka prikupljenu na jednom lokalitetu. Osim ljudskih kostiju pronađeni su ostaci špiljskoga medvjeda, sivoga vuka, losa, golemoga jelena, toplodobnoga nosoroga, pragoveda i mnogih drugih životinja. Pronađena su i kamena oruđa.

Učenici su pažljivo pogledali kratak film u Muzeju te su uz stručno vodstvo obišli Muzej u kojemu su obrađeni postanak svijeta, povijest Zemlje, prvi organizmi pa tako možemo pratiti slijed razvoja života.

Povratak u Školu bio je u poslijepodnevnim satima. Iako umorni, učenici su sve vrijeme bili odlično raspoloženi.

Marija Majdak Forjan

 
Od zrna do pogače – terenska nastava PDF Ispis

Učenici 1. razrednih odjela Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljicama, 11. listopada 2023. godine, posjetili su Izletište Ključić Brdo smješteno na prekrasnim brežuljcima Vukomeričkih gorica.

Tamo su održali terensku nastavu i radionicu Od zrna do pogače vezanu uz Dan kruha, Dane zahvalnosti za plodove zemlje i projekt Za zdravlje bez mana – svježa hrana svakog dana. Upoznali su put nastajanja kruha od samog zrna do pogače te se i sami okušali u njegovu stvaranju. Bili su pravi mali pekari koji su mijesili tijesto i oblikovali razne oblike kruščića koje su blagovali nakon pečenja.

Šetnja Poučnom stazom kroz šumu obogatila je njihovo znanje o biljnom i životinjskom svijetu turopoljskih šuma. Razgledavali su ZOO park približivši se nama dragim, a sve rjeđe viđenim životinjama kao što su jeleni, srne, konji, divlje svinje, fazani, divlje patke i neke domaće životinje.

Nakon ručka, druženja i zajedničke igre na dječjem igralištu vratili smo se u našu Veliku Goricu puni lijepih dojmova i bogatiji za nova iskustva.

Voditeljica Aktiva 1. razreda

Jadranka Jelisavac, mag. prim. educ.

 
Prvašići u Zoološkom vrtu PDF Ispis

Učenici prvih razreda naše škole posjetili su 22. rujna Zoološki vrt grada Zagreba. Razgledavali su životinje koje su u park Maksimir dovedene sa svih kontinenata. Zastupljeni su sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralježnjaci.

Posebno ih je oduševilo sudjelovanje u obrazovnom programu koji je prilagođen školskoj djeci. Aktivno su sudjelovali u praktičnom radu pod vodstvom djelatnica Zoološkog vrta, imali kontakt sa životinjama, zmijom i kornjačom, koristili modele i preparate te vođeni poučnom prezentacijom otkrili zanimljivosti i tajne mnogih životinja. Obrađene su prirodoslovne teme prilagođene njihovom uzrastu.

Programi koji su u skladu s općim ciljevima nastave Prirode i društva uveli su učenike u raznoliki svijet životinja, a sam posjet Zoološkom vrtu obogatio ih je zanimljivostima o životinjama i objašnjavanju uloge zooloških vrtova u suvremenom društvu.

Učili su među životinjama, zabavljali se te stjecali nova znanja i iskustva.

Voditeljica Aktiva 1. razreda

Jadranka Jelisavac

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 36

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna4.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...