OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
3. razredi u Ogulinu – Ivaninu zavičaju PDF Ispis

U ponedjeljak, 19. lipnja 2023. godine 3. razredi posjetili su Ogulin, grad bajki, vještica i vilenjaka; rodno mjesto i zavičaj naše poznate spisateljice bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

Dolaskom u Ogulin oduševila nas je planina Klek koja izgleda kao uspavani div. Prošetali smo centrom grada, vidjeli Frankopansku utvrdu, crkvu Svetog Križa, Đulin ponor te pili vodu iz izvora Cesarovca kako bismo zauvijek ostali lijepi i mladi. Posjetili smo Ivaninu kuću bajki koja je jedinstven u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, Ivanina kuća bajki predstavlja njezine bajke, ali i bajke drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Kuća je smještena u drevnom Frankopanskom kaštelu. Djeca su se u njoj zaista osjećala bajkovito i izašla iz nje puna dojmova.

Pravi biser ovoga kraja je jezero Sabljaci, akumulacijsko jezero nastalo na toku Zagorske Mrežnice. Na obalama ovog „Ogulinskog mora“ proveli smo ugodno vrijeme u igri i druženju. Učenici su se vratili svojim domovima obogaćeni novim edukativnim i zabavnim sadržajima.

Ksenija Petrlin-Jurić, mag.prim.educ.

 
Posjet vatrogascima PDF Ispis

vatrogasci

vatrogasci(2) Učenici 2. razreda 25. 5. 2023. posjetili su Javnu vatrogasnu postaju Velika Gorica. U prvom dijelu posjeta, održano je predavanje popraćeno promotivno-edukacijskim filmom u kojem su prikazane svakodnevne aktivnosti sa svrhom smanjena mogućnosti za izazivanje požara te načina ponašanja ako u stanu, školi ili drugoj ustanovi dođe do nastanka požara. Isto tako, upoznali smo se s postupcima i aktivnostima te načinom ponašanja ako dođe do poplave, potresa ili nekoga drugoga neželjenog događaja u kojima se možemo naći.

U drugom dijelu smo razgledavali vatrogasna vozila i opremu koju koriste vatrogasci prilikom zaštite i spašavanja života i imovine. Učenici su aktivno sudjelovali i znatiželjno postavljali pitanja na koja su im odgovarali ljubazni vatrogasci. Puni dojmova i novih znanja vratili smo se u našu školu.

Ivana Boban, voditeljica aktiva

 
Terenska nastava NP Krka, Vodice, Cerovačke pećine PDF Ispis

Terenska nastava - Krka (1)

Terenska nastava - Krka Učenici svih šestih razreda u pratnji profesorica Marije Majdak Forjan, Valentine Japec, Zvijezdane Klenović Brlić te profesora Milana Vareška i Ivice Kirina uz dvije asistentice ove su godine išli na dvodnevnu terensku nastavu koja je obuhvaćala posjet Nacionalnom parku Krka, Vodicama i Cerovačkim spiljama. Dvodnevna terenska nastava odvijala se 21. i 22. svibnja 2023.

Prvi dan posjetili smo Nacionalni park Krka i doživjeli rijeku Krku u njezinom najbučnijem izdanju. Naime, par dana ranije Krka je zbog enormno velikih količina kiše doživjela svoj maksimum i poplavila dobar dio nacionalnog parka. Bio je poseban doživljaj vidjeti snagu vode koja se propinjala kroz mnogobrojne kaskade i pritom proizvodila nezaboravan i fascinantan huk.

Nakon nezaboravnog doživljaja rijeke Krke uputili smo se u Skradin gdje smo imali dogovoren ručak. Potom smo uz pratnju lagane kišice obišli Skradin nakon čega smo nastavili vožnju prema Vodicama. Nakon smještaja u hotel „Imperial” imali smo slobodno vrijeme za uživanje i kupanje u bazenima hotela, a oni malo hrabriji i kupanje u moru. Uslijedila je večera, a potom večernja zabava nakon čega smo već poprilično umorni, ali zadovoljni, otišli na zaslužen odmor.

Drugi dan smo nakon doručka obišli Vodice, a potom do ručka uživali u prekrasnom sunčanom danu uz bazen i more. Šećer na kraju bio je posjet Cerovačkim spiljama, najvećem spiljskom sustavu na prostoru Hrvatske. Ispunjeni brojnim dojmovima nastavili smo put i vratili se najdražoj školi u večernjim satima.

 
Potraga za Higgsovim bozonom! PDF Ispis

U četvrtak, 18. 5. 2023.godine, učenici koji pohađaju dodatnu nastavu fizike još su jednom posjetili PMF. Ovaj put su studenti Fizičkog odsjeka organizirali radionice samo za njih. Imali su priliku vidjeti princip rada levitirajućih vlakova i naučiti nešto o entropiji.

Nakon pokusa uslijedio je još zanimljiviji dio posjeta. Učenici su dobili izuzetnu priliku, koja se ne pruža često. Sudjelovali su u analizi podataka dobivenih u CMS detektoru ubrzivača čestica u CERN-u. Ubrzavanjem snopova protona do brzine bliske brzini svjetlosti dolazi do njihovog sudara pri čemu nastaju nove čestice. Učenici su na uzorku otkrivali koje su čestice nastale. Na oduševljene cijele grupe uspjeli su naći Higgsov bozon (tzv. Božju česticu).

Svemu lijepom dođe kraj, pa tako i ovome, ali bit će novih prilika za otkrivanje čudesnog svijeta fizike.

Antonija Fartek, prof. fizike

 
„Festival znanosti” PDF Ispis

Festival znanosti(1)

U četvrtak, 27. travnja 2023. godine posjetili smo „Festival znanosti” koji se održava na Veleučilištu u Velikoj Gorici. Učenici sedmih i osmih razred u pratnji profesorica iz Fizike i Tehničke kulture sudjelovali su na dva predavanja.

Uloga pasa i dronova u kriznim situacijama bilo je prvo predavanje gdje su nas pripadnici HGSS-a upoznali s načinom treniranja pasa i potrage za unesrećenima kao i prednostima traganja koristeći bespilotne letjelice.

Na drugom predavanju smo doznali mnoštvo novih informacija o rasjedima, koje vrste rasjeda postoje i na koji način nastaju potresi u rasjedima.

Veselimo se sličnim manifestacijama i u budućnosti!

Antonija Fartek, prof. fizike

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna1.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...