OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Potraga za Higgsovim bozonom! PDF Ispis

U četvrtak, 18. 5. 2023.godine, učenici koji pohađaju dodatnu nastavu fizike još su jednom posjetili PMF. Ovaj put su studenti Fizičkog odsjeka organizirali radionice samo za njih. Imali su priliku vidjeti princip rada levitirajućih vlakova i naučiti nešto o entropiji.

Nakon pokusa uslijedio je još zanimljiviji dio posjeta. Učenici su dobili izuzetnu priliku, koja se ne pruža često. Sudjelovali su u analizi podataka dobivenih u CMS detektoru ubrzivača čestica u CERN-u. Ubrzavanjem snopova protona do brzine bliske brzini svjetlosti dolazi do njihovog sudara pri čemu nastaju nove čestice. Učenici su na uzorku otkrivali koje su čestice nastale. Na oduševljene cijele grupe uspjeli su naći Higgsov bozon (tzv. Božju česticu).

Svemu lijepom dođe kraj, pa tako i ovome, ali bit će novih prilika za otkrivanje čudesnog svijeta fizike.

Antonija Fartek, prof. fizike

 
„Festival znanosti” PDF Ispis

Festival znanosti(1)

U četvrtak, 27. travnja 2023. godine posjetili smo „Festival znanosti” koji se održava na Veleučilištu u Velikoj Gorici. Učenici sedmih i osmih razred u pratnji profesorica iz Fizike i Tehničke kulture sudjelovali su na dva predavanja.

Uloga pasa i dronova u kriznim situacijama bilo je prvo predavanje gdje su nas pripadnici HGSS-a upoznali s načinom treniranja pasa i potrage za unesrećenima kao i prednostima traganja koristeći bespilotne letjelice.

Na drugom predavanju smo doznali mnoštvo novih informacija o rasjedima, koje vrste rasjeda postoje i na koji način nastaju potresi u rasjedima.

Veselimo se sličnim manifestacijama i u budućnosti!

Antonija Fartek, prof. fizike

 
Dan i noć na PMF-u PDF Ispis

S nestrpljenjem smo, nakon nekoliko godina pauze, dočekali sudjelovanje na manifestaciji „Dan i noć na PMF-u”. Svaki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta otvori svoja vrata kako bi približio znanost svima koji ju vole. Tako je bilo i u petak, 5. 5. 2023. godine, kada su na manifestaciji sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda u pratnji profesorica geografije Valentine Japec i Marije Majdak Forjan te profesorice fizike Antonije Fartek.

Učenici koji pohađaju dodatnu nastavu Geografije sudjelovali su na radionicama koje su organizirali Geološki i Geofizički odsjek. Gledali su kakva je to „Gužva u litosferi”, istražili „Tko je ukrao vrtnog patuljka” i priključili se „Malim lovcima na oluje”.

Učenici dodatne nastave Fizike pridružili su se predavanjima Fizičkog odsjeka i radionici na Geofizičkom odsjeku. Osim predavanja učenici su posjetili laboratorij za istraživanje supravodljivosti i laboratorij za nuklearnu magnetsku rezonancu te sudjelovali u kvizu znanja i provjerili „Kako nastaje tsunami”.

Već se sada veselimo idućoj godini i novom susretu s PMF-om!

 
Festival znanosti 2023. godine PDF Ispis

U četvrtak, 27. travnja 2023. godine učenici 7.b razreda u pratnji razrednice i učiteljice tehničke kulture Irene Gimpelj Gal i učiteljice tehničke kulture Irene Franjić posjetili su Veleučilište u Velikoj Gorici u sklopu Festivala znanosti te slušali predavanje o lemljenju i sudjelovali na radionici lemljenja.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Znanost je društvena pojava, predmet njezina interesa su priroda i društvo, a cilj da svijet učini boljim i sretnijim mjestom.

Irena Gimpelj Gal

 
Šestaši na terenskoj nastavi u Austriji PDF Ispis

terenska Austrija

terenska Austrija(1) U petak, 21. travnja 2023., učenici šestih razreda koji uče njemački jezik, s profesoricama Petrom Bedeniković, Josipom Omrčen, Ivonom Štrekelj i Marijom Vnučec posjetili su Republiku Austriju i grad Klagenfurt.

Ovaj jednodnevni posjet započeo je obilaskom Minimundusa, parka minijaturnih svjetski poznatih građevina koji se nalazi na jezeru Wörthersee u Klagenfurtu. Nakon obilaska parka poslijepodne je bilo rezervirano za šetnju i upoznavanje grada Klagenfurta te slobodno vrijeme za ručak. Prošetali smo glavnom ulicom, posjetili Alter Platz, Neuer Platz s fontanom zmaja, katedralu Sv. Trojstva, staru i novu vijećnicu…

Vratili smo se u večernjim satima pred našu školu puni dojmova i naravno fotografija.

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 36

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna3.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...