OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Terenska nastava u Vukovaru PDF Ispis

Vukovar Učenici osmih razreda u pratnji svojih razrednica Matee Meštrović, Željke Gabud, Branke Kopilović, Višnje Ridzak, Roberte Marčec, Dorotee Štuban i učitelja u pratnji, Ivice Kirina, Ive Rimac i Irene Lacković bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru. Dvodnevna terenska nastava održana je 28. i 29. listopada 2022. godine.

Prvi smo dan slušali predavanja o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar. Tijek i značaj Bitke za Vukovar razjasnio nam je časnik Hrvatske vojske i sudionik obrane grada Vukovara. Posjetili smo i Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, smješten u dvorcu Eltz te naučili brojne zanimljivosti o povijesnoj i kulturnoj baštini grada. U nastavku dana razgledali smo središte grada. Večer je bila predviđena za druženje i ples.

Drugoga dana obilazili smo najvažnije lokacije vezane uz stradanje Vukovara. Posjetili smo vukovarsku bolnicu u čijim smo skučenim podrumskim prostorijama slušali o svakodnevnim granatiranjima i borbi za živote ranjenika, zatim Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen-dom Ovčara, mjesto stradanja civila i ranjenika iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnom smo groblju i na Ovčari, u tišini i s puno poštovanja, upalili svijeće za sve koji su izgubili život za slobodu Hrvatske. Obišli smo i tzv. Kukuruzni put kojim je opkoljenom Vukovaru dopremana pomoć, posjetili Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova gdje smo pogledali i dokumentarni film o Domovinskom ratu.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira, predavanjem s kojeg su učenici svojim domovima ponijeli poruke mira, nenasilja i tolerancije. Terensku nastavu zaokružili smo kvizom znanja u kojem se natjecalo šest osnovnih škola. Našu su školu predstavljali Jakov Stepanić, učenik 8. c razreda i Bartol Stublić, učenik 8. f razreda. Borba je bila napeta, a našim odličnim predstavnicima pobjeda je izmakla za jedan bod. Ponosni na njih, puni dojmova zbog svega što smo čuli i naučili, krenuli smo put Velike Gorice i u večernjim satima sretno stigli pred našu školu.

 
Terenska nastava u Medvedgradu PDF Ispis

terenska nastava - Medvedgrad (2)

terenska nastava - Medvedgrad (1) 27. listopada 2022. učenici 6. a, b i c razreda OŠ Nikole Hribara posjetili su Centar za posjetitelje Medvedgrad u okviru terenske nastave. Putovima legendi Medvedgrada i Medvednice s temom „Budi pažljiv, slušaj priču!” stručno ih je vodila gđa Marija Patrlj, prof. Učenici su se, osim s legendama, upoznali i s poviješću Medvedgrada kao i biljnim i životinjskim svijetom Medvednice. Najpažljiviji slušači iz svakog razrednog odjela dobili su za nagradu knjigu o Medvedgradu i Medvednici te puni dojmova i znanja uspješno realizirali terensku nastavu iz hrvatskoga jezika.

Lidija Klarić, prof.

 
Hribarovi volonteri u pučkoj kuhinji PDF Ispis

Krenuli smo s volontiranjem u pučkoj kuhinji u Jukićevoj ulici u Zagrebu. Dogovorili smo da ćemo volontirati jedanput tjedno, prvi turnus srijedom, drugi turnus petkom, nakon nastave. U prvoj ovogodišnjoj skupini volontera bili su učenici drugog turnusa, 8. d i 8. e razreda te učenici 6. e razreda. Dolaskom u pučku kuhinju zasukali su rukave, stavili pregače i krenuli u akciju. Da su se dobro snašli i da možemo biti ponosni na njih svjedoče nam fotografije. Dobrodošli su i svi oni koji žele volontirati, mali i veliki. Dobro je činiti dobro, jer dobro se uvijek dobrim vraća.

Marija Patrlj

 
Nijemci ponovno u Grazu PDF Ispis

graz (2)

graz U petak, 14. 10. 2022. učenici sedmih razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika, sa svojim su profesoricama Petrom Bolarić, Josipom Omrčen, Ivonom Štrekelj i Marijom Vnučec posjetili Graz i tvornicu čokolade „Zotter” u mjestu Riegersburg, nedaleko Graza.

Nakon obilaska tvornice „Zotter”, kušanja mnogobrojnih vrsta čokolade u tvornici obitelji Josefa Zottera, obišli smo i farmu obitelji Zotter koja se nalazi uz samu tvornicu, te Groblje čokolade - spomenici čokoladama koje se više ne proizvode. Potom smo se uputili u razgled grada Graza i njegovih znamenitosti: Kunstmuseum, Murinsel, Rathaus, Landhaus, Opera, Mauzolej Ferdinanda II, Schlossberg.

Prije povratka kući, pauzirali smo u shopping centru Seiersberg, gdje su učenici imali malo slobodnog vremena za jelo, kupovinu i sl. U večernjim satima vratili smo se kući veseli i puni dojmova.

Josipa Omrčen, prof. njemačkog jezika

 
„Pozdrav jeseni” u Zagrebačkom ZOO – vrtu PDF Ispis

ZOO vrt (2)

ZOO vrt (1) Učenici 2. razreda posjetili su 5. listopada 2022. Zagrebački Zoološki vrt u sklopu terenske nastave „Pozdrav jeseni” i na taj način obilježili i Svjetski dan životinja. Od jutra nas je pratilo vedro i sunčano vrijeme pa smo imali priliku promatrati promjene na biljkama, ponašanje životinja i rad ljudi ujesen. Promatrali smo koje životinje lete, koje plivaju, hodaju, koliko imaju nogu, čime se hrane.

Uzbuđenju nije bilo kraja, posebice kada je do nas doletjela čaplja i pokazala nam svoj grandiozan let!

Na putu do škole, prepričavali su se uzbudljivi doživljaji s naše prve ovogodišnje terenske nastave.

Ivana Boban, voditeljica aktiva 2. razreda

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 36

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna10.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...