OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Tehnički muzej Nikola Tesla PDF Ispis

Tehnički muzej (2)

Tehnički muzej (1) Učenici četvrtih razreda naše škole svoju prvu terensku nastavu ove školske godine proveli su u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Muzej su obišli u tri skupine: 29. 9. 2022., 30. 9. 2022. te 4. 10. 2022.

Putovali su kroz prošlost kopnenim, vodenim i zračnim prometom. U tom odjelu sažeto je prikazan povijesni razvoj prometnih sredstava. U odjelu „Vatrogastvo” upoznali su se s načinima gašenja požara u različitim uvjetima i na različite načine. Model rudnika ugljena i metala u prirodnoj veličini smješten je u podzemnim prostorima Muzeja. Jama je duža od tristo metara i pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika.

Najzanimljiviji je bio odjel „Astronautike” s najatraktivniji dijelom „Planetarija” gdje se uz pomoć konstruiranog projektora prikazuje izgled zvjezdanog neba od Sjevernog pola do ekvatora, u bilo koje doba dana i noći. Uz prigodnu glazbu i naraciju voditelja zorno je prikazano gibanje zvijezda, zviježđa i planeta, položaj zvjezdanog neba u svim godišnjim dobima i pozicijama.

Zanimljivost sadržaja i interaktivan odnos rezultirali su izvrsnoj učeničkoj evaluaciji sa željom za još mnogim takvim načinima učenja.

Vesna Stipić, voditeljica Aktiva četvrtih razreda

 
Maturalno putovanje PDF Ispis

Učenici 8. razreda krenuli su 22. rujna 2022. na maturalno putovanje na južni Jadran. Putem do Orebića, gdje su bili smješteni, posjetili su Split te obišli Dioklecijanovu palaču i prošetali Rivom.

Drugog su dana obišli Dubrovnik, prijestolnicu hrvatskog turizma. Na prekrasnom Lokrumu učenici su imali priliku „zasjesti“ u Željezno prijestolje iz poznate serije Igre prijestolja. Nakon toga uputili su se na Stonske zidine s kojih se pružao pogled koji ostavlja bez daha.

Trećeg su dana obišli NP Mljet. Uživali su u vožnji brodom po Velikom i Malom jezeru te u šetnji stazama netaknute prirode.

Zadnjeg su dana, unatoč manjim vremenskim neprilikama, uživali u ljepotama Orebića te zatvorili sezonu kupanja na hotelskoj plaži.

Puni dojmova krenuli su natrag preko Pelješkog mosta i vratili se u Veliku Goricu 25. rujna 2022. u kasnim večernjim satima.

 
Terenska nastava geografije i povijesti PDF Ispis

terenska nastava (2)

terenska nastava Već tradicionalno se organizira terenska nastava geografije i povijesti. Ove godine, učenici sedmih razreda uz pratnju učitelja povijesti i geografije Ivice Kirina, Milana Vareška, Marije Majdak Forjan te učiteljice hrvatskog Matee Meštrović i pomoćnica u nastavi Alme Debijađi i Mihaele Pavišić, 20. i 21. svibnja posjetili su otok Cres i Lošinj.

Upoznali su se s geografskim karakteristikama otoka Cresa i Lošinja te kulturno-povijesnim znamenitostima.

Prvi dan Terenske nastave nakon plovidbe od luke Valbiska na otoku Krku do Meraga na Cresu, upustili su se u avanturu planinarenja na Osoršćicu. Planinarenje je svima oduzelo puno energije, ali dolaskom u hotel te opuštanjem u moru i na bazenima sav umor je nestao.

Drugi dan istražili su Mali Lošinj te posjetili Muzej Apoksiomena. Apoksiomen je brončani antički kip iz 1. ili 2. st. pr. Kr. pronađen i izronjen krajem 20. st. iz mora kod Lošinja. Pronašao ga je turist iz Belgije. Apoksiomen je kip atlete prikazan nakon vježbanja u trenutku dok čisti strugaljku kojom je čistio tijelo od pijeska, ulja i znoja. Nakon pronalaska kip je trebalo restaurirati što je trajalo 6 godina. Danas je izložen u svom punom sjaju u Muzeju, postao je simbol i zaštitni znak otoka Lošinja.

Na terenskoj nastavi učenici su se dodatno zbližili, dostojno predstavili svoju školu i grad te se umorni i zadovoljni, u večernjim satima, vratili kućama.

Marija Majdak Forjan

 
2. razredi u „MiniPolisu” – mjestu gdje mali postaju veliki PDF Ispis

MiniPolis(1) MiniPolis(3)

MiniPolis(2) U četvrtak, 19. svibnja 2022. godine svi 2. razredi naše škole posjetili su „MiniPolis” – prvi dječji grad u Hrvatskoj. Na prostoru od 1 500 kvadrata smješteno je četrdesetak tematskih kućica raspoređenih tako da čine pravi dječji grad. Kućice u „MiniPolisu” su umanjene replike stvarnog svijeta, a djeca su se u njima, kroz verificirane edukativne programe, upoznala s više od 40 zanimanja i uloga iz svijeta odraslih. U interaktivnom gradu za djecu naši su učenici uživali u izvanučioničkoj nastavi. Sve ono što smo o zanimanjima i prometu naučili u školi ovdje smo vidjeli i doživjeli kroz zajedničko druženje i igru. Istražujući „MiniPolis” kroz seriju ekspertno osmišljenih scenarija djeca otkrivaju i razvijaju svoje talente, strasti i vještine. Svaka tematska kućica opremljena je uniformama kako bi se djeca mogla uživjeti u različita zanimanja – blagajnik i kupac, vozač tramvaja i putnik, stomatolog i pacijent, i još mnogo toga. Uz educirane animatorice sudjelovali smo u Prometnoj radionici i Vatrogasnoj akademiji. U kratkoj pauzi osvježili smo se sokovima i grickalicama, a na kraju druženja svaki je učenik dobio i simboličan poklon. Edukativan program „MiniPolisa” potvrđen je i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, kao pozitivan oblik izvanučioničke aktivnosti.

Bila je ovo posebna izvanučionička nastava u kojoj su mali postali veliki. „MiniPolis” je interaktivan grad u potpunosti posvećen djeci i svaka minuta koju smo tamo proveli bila je kvalitetno iskorištena. U ovoj istraživačkoj avanturi nisu uživali samo učenici, već i mi učitelji. Oni su postali veliki, a mi mali.

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

 
Posjet Grazu PDF Ispis

terenska nastava

terenska nastava(a) U petak, 29.04.2022., učenici sedmih i osmih razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika, njih ukupno 84, sa svojim su profesoricama Petrom Bolarić, Josipom Omrčen, Ivonom Štrekelj i Marijom Vnučec posjetili Graz, Republika Austrija, i tvornicu čokolade Zotter u mjestu Riegersburg, nedaleko od Graza.

Nakon obilaska tvornice Zotter, kušanja mnogobrojnih vrsta čokolade, odgledanog dokumentarca o tvornici i obitelji Josefa Zottera, uputili smo se u razgled grada Graza i njegovih znamenitosti: Kunstmuseum, Murinsel, Rathaus, Landhaus, Opera, Mauzolej Ferdinanda II, Schlossberg.

Prije povratka kući, pauzirali smo u shopping centru Seiersberg, gdje su učenici imali malo slobodnog vremena za jelo, kupovinu i sl. U večernjim satima smo se veseli i puni dojmova vratili kući u Veliku Goricu.

Josipa Omrčen, prof. njemačkog jezika

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 36

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna7.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...