OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Terenska nastava - izleti
Sasvim sam popubertetio PDF Ispis

knjizevnica sanja_pilic2U srijedu, 7. prosinca 2017. godine, učenici 7. d i 7. e posjetili su Zagrebačko gradsko kazalište Žar ptica i pogledali predstavu Sasvim sam popubertetio, nastalu prema istoimenom romanu Sanje Pilić. Predstava nam se jako svidjela jer na pristupačan i šaljiv način govori o ljubavnim i školskim problemima djevojčica i dječaka  našeg uzrasta. 

Erika Matković, 7. d

 
Posjet osmih razreda Vukovaru PDF Ispis

vukovar (2)

vukovar (1) Dvodnevna terenska nastava za učenike osmih razreda održana je 4. i 5. prosinca 2017. godine u Vukovaru. Nastavu je organizirao Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, smješten u vukovarskoj vojarni.

Prvi smo dan prisustvovali predavanjima o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar, gdje smo slušali o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja samostalne Republike Hrvatske i njenoj obrani u nametnutom ratu. Tijek i značaj Bitke za Vukovar razjasnio nam je časnik Hrvatske vojske i sudionik obrane grada Vukovara. U Muzeju vučedolske kulture i Gradskom muzeju Vukovar, smještenom u dvorcu Eltz, naučili smo brojne zanimljivosti o povijesnoj i kulturnoj baštini grada. U nastavku dana obišli smo Križ na ušću Vuke u Dunav, podignut u čast svim braniteljima poginulim za slobodu Hrvatske te samostan sv. Filipa i Jakova. Uz vodstvo franjevca razgledali smo crkvu, saznali o njenom stradanju u ratu i pogledali dokumentarni film. Samostanu smo donirali namirnice namijenjene socijalno ugroženim obiteljima. Večer smo proveli u disko klubu.

Drugoga dana obilazili smo najvažnije lokacije vezane uz stradanje Vukovara. Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata na kojem je s 938 bijelih križeva obilježena najveća masovna grobnica Domovinskog rata. Slijedio je posjet Spomen-domu Ovčara i mjestu stradanja civila i ranjenika iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnom smo groblju i Ovčari, u tišini i s puno poštovanja, upalili svijeće za sve koji su izgubili život za slobodu Hrvatske. Obišli smo i tzv. Kukuruzni put kojim je opkoljenom Vukovaru dopremana pomoć, posjetili Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Vodotoranj. U nastavku smo posjetili vukovarsku bolnicu u čijim je skučenim podrumskim prostorijama gotovo bilo moguće osjetiti svu težinu života ranjenika i bolničkog osoblja tijekom svakodnevnih granatiranja.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira, predavanjem s kojeg su učenici svojim domovima ponijeli poruke mira, nenasilja i tolerancije. Terensku nastavu zaokružili smo kvizom znanja u kojem su se natjecale četiri osnovne škole. Našu su školu predstavljali Leon Brnad, učenik 8. a razreda, i Karla Butorac, učenica 8. e razreda. Nakon napetog kviza upravo su oni ponijeli titulu pobjednika.

 
Posjet Tehničkom muzeju PDF Ispis

tehnicki muzej (1)

17.11.2017. godine oko 8:30 h autobus je krenuo u Tehnički muzej Nikola Tesla s učenicima 5.f i 5.e razreda te njihovim  razrednicima Marijom Majdak Forjan i Milanom Vareškom. Posjeti muzeja pridružili su se učenici šestih razreda dodatne nastave geografije. Posjetili  smo planetarij, rudnik te odjel prometa i strojeva, izuma korisnih za ljudske upotrebu. Zadovoljni viđenim u školu smo se vratili oko 11 h.

Darija Nikšić

 
Mladi knjižničari i veliki čitatelji na 40. Interliberu PDF Ispis

interliber (1)

interliber (2) Kad biste vaše školske knjižničarke pitali koji događaj željno iščekuju još od početka školske godine, izdvojile bi svakako – Interliber. Za one koji još ne znaju, riječ je o međunarodnom sajmu knjiga i učila koji se na Zagrebačkom velesajmu održava sredinom svakog studenog, još od 1977. godine. Najveći hrvatski sajam knjiga za nas je prilika da po povoljnijim cijenama kupimo knjige kojima smo dugo planirale razveseliti naše učenike i učitelje, a sve to u tih sedam dana koliko traje. Uz lektire kojih još uvijek nemamo dovoljno za sve učenike u razredu i knjige koje već neko vrijeme stoje na listi želja, nađe se i pokoji hit-naslov koji uočimo na licu mjesta, uz pomoć naših ljubitelja knjiga koji nam se svake godine pridruže posjetu. 

I ove su nam godine društvo pravile članice skupina Mladi knjižničari i Velikog čitateljskog kluba, koje su u petak 10.11.2017. pažljivo obišle paviljone 5 i 6 pa u moru knjiga pronašle najzanimljivije naslove. Uz knjige kupljene od vlastitog džeparca (pametno utrošen novac!), naše su se učenice vratile i s epruvetama u kojima se nalazila neobična raznobojna tekućina duginih boja, poslaganih jedna pored druge, bez da se pomiješaju. Iako je mjesto radnje sajam knjiga, ovoga puta nije riječ o čarobnim napitcima iz sage o Harryju Potteru, nego o radionici „Šarena kemija“ Znanstvenog kvarta. Naime, nakon obilaska dijela s knjigama, naše su se učenice u paviljonu 6 imale priliku okušati i kao kemičarke i pritom se dobro zabaviti.
U školu smo se vratile s puuuno novih knjiga koje će uskoro biti spremne za posudbu, a ovom bismo se prilikom zahvalile svima koji su sudjelovali u našoj akciji prikupljanja sredstava za knjižnicu.

Knjige su kupljene, a uskoro će biti spremne za posudbu – vrijedno radimo na tome!

Knjižničarke Anja Đurđević i Monika Meštrović

 
Posjet Dječjem odjelu Gradske knjižnice u Velikoj Gorici PDF Ispis

posjet knjiznici velika gorica

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica učenici 3. razreda Osnovne škole Nikole Hribara posjetili su Dječji odjel Gradske knjižnice u Velikoj Gorici.
Tijekom posjeta, koji je bio krajem listopada i početkom studenog, upoznali su sadržaje knjižnice i njezin način rada. Vidjeli su podjelu knjiga prema kategorijama te naučili kako se snaći na policama pomoću oznaka za klasifikaciju. Upoznali su se s pojmom enciklopedije i načinom njezinog nastajanja. Prelistali su popularne knjige tog odjela te saznali koje im se mogućnosti nude kroz članstvo u knjižnici kao i mogućnosti za provođenje slobodnog vremena u njenom prostoru.
Učenicima 3.a razreda nazočila je i spisateljica Nada Mihoković – Kumrić koja im je predstavila i neka od svojih književnih djela.
Svrha ovog posjeta bila je osposobiti učenike za samostalno posuđivanje knjiga te osvijestiti važnost čitanja u svakodnevnom životu.

 Voditeljica Aktiva 3. razreda
                                              Jadranka Jelisavac, mag.prim.educ.

 

 
Više članaka...
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 18 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna4.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...