OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Obilježavanja
Obilježili smo tjedan svemira PDF Ispis

planetarij(2)

planetarij U sklopu nastave geografije u našoj smo školi 17. listopada obilježili tjedan svemira. U goste smo pozvali Odiseju, najveći mobilni planetarij u Hrvatskoj. Kroz otvor planetarija ušli smo u svemir, bili smo na nezaboravnom putovanju kroz zvjezdano nebo. Istražili smo planete, zvijezde i galaksije. Otputovali smo do kraja vidljivog svemira.

Upoznali smo prve putnike u svemir, rakete u kojima su putovali, planete Sunčeva sustava i samo Sunce, saznali smo što je pomrčina i izlazi li Sunce uvijek na istoku. Naučili smo po čemu se Mjesec razlikuje od ostalih prirodnih satelita drugih planeta. Uvidjeli smo veličinu zviježđa i vidjeli gdje se nalaze najveće zvijezde na nebu.
Istražili smo put od nastanka svemira do kraja svemira.

Na kraju smo, tekućim dušikom, pretvorili bananu u čekić, zaledili smo cvijeće i vidjeli mnoštvo drugih pokusa.

Marija Majdak Forjan

 
Dan kruha u Hribaru PDF Ispis

Dana 13. listopada 2023. godine svečano smo proslavili Dan kruha u našoj školi. Prigodnim programom kroz četiri priredbe pjesmom smo i stihovima zahvaljivali na svemu što nam je Bog dao. Program su pripremale profesorice glazbene kulture Branka Kopilović i Lidija Smolenicki, učiteljice Jadranka Jelisavac, Antonija Muhar, Petra Klenović, Anja Barišić te Marija Patrlj sa svojim učenicima. Publika je bila izvrsna, a nakon svečanosti kojoj je prisustvovao i župnik, velečasni Dragutin Kujavec, svi razredi su sa svojim razrednicima otišli blagovati pripremljenu hranu u razrede. Bilo je tu svega od kruha, kiflica, pereca, kolača do torti. Ovim putem zahvaljujemo i mamama, tatama, bakama, djedovima i ostalima koji su pripremali hranu. Istoga dan Dan kruha proslavljen je i u područnim školama Gradićima i Donjoj Lomnici, a program je s učenicima pripremala vjeroučiteljica Fanija Jelinčić.

Marija Patrlj

 
Sudjelovanje na tribini „Koje vještine djeca danas trebaju? u sklopu Dječjeg tjedna PDF Ispis

djecji tjedan(2)

djecji tjedan(1) Dana 9. listopada 2023. održano je otvorenje Dječjeg tjedna. Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija posvećena djeci, a obilježava se od 1953. godine. Ove je godine manifestacija posvećena obilježavanju Europske godine vještina.

Na tribini „Koje vještine djeca danas trebaju?“ sudjelovale su školska pedagoginja Nikolina Ristić te učenica 8. d razreda Petra Melvin Cruickshank.

Prva tema bila je komunikacija, izuzetno važna vještina koja nam je potrebna tijekom cijeloga života. Psihologinja OŠ Eugena Kvaternika Gordana Novković Poje provela je anonimnu anketu koja je pokazala da unatoč mogućnosti komunikacije putem društvenih mreža djeca još uvijek razumiju važnost komunikacijskih i socio-emocionalnih vještina koje im pomažu da sklapaju prijateljstva i povezuju se s vršnjacima. 

Drugi dio tribine bio je posvećen korištenju tehnologije u školama i vrtićima. Sve više djece od najranije dobi ima pristup mobitelima i sadržaju na njima, djeca u školi mogu pisati sastavke u Word dokumentu, čitati knjige na PDF-u s interneta. Međutim, iskustva iz prakse rada s djecom u Hrvatskoj i drugdje u svijetu upozoravaju na negativne posljedice upotrebe ekrana u školovanju djece i mladih. Sudionici ove tribine izrazili su zabrinutost u tom pogledu.  

Dodatno, na tribini se raspravljalo i o STEM predmetima, no uz to postavljeno je još jedno vrlo važno pitanje: što je s humanističkim predmetima poput povijesti, jezika, književnosti, filozofije, religije, glazbe i glume? Je li fokus na STEM predmetima potpuno opravdan ili bi ujednačena pažnja na sve, pa tako i humanističke i umjetničke predmete, pružila određenu ravnotežu u kontekstu razvoja znanja i vještina djece? Mišljenja sudionika tribine o ovom pitanju bila su podijeljena.  

Osobno, dodala bih još jednu crticu za razmišljanje. Priča kaže da je jedna majka silno željela da njezin sin postane izuzetan matematičar. Otišla je Einsteinu i zamolila ga za savjet, a on joj je rekao: „Ako želite da vam dijete bude jako inteligentno, čitajte mu još bajki.” 

 Petra Melvin Cruickshank

 
Nagradni natječaj povodom Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica PDF Ispis

mjesec knjižnica Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM). Školska knjižnica raspisuje natječaj za najbolji plakat na temu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica za 2023. godinu, a ona glasi: Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju. Nacrtajte i napišite zašto je baš školska knjižnica vaše sretno mjesto, kakve kreativne ideje i aktivnosti u vama potiče i kako pobuđuje vašu maštu! Svoje plakate donesite u knjižnicu do 30. listopada 2023., a najbolje će školska knjižnica i nagraditi!

Proslavimo zajedno listopad, Međunarodni mjesec školskih knjižnica!

 
Dan učitelja PDF Ispis

Dan učitelja

Povodom obilježavanja Dana učitelja 5. listopada, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 505 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2022./23.

Među nagrađenima su i tri učiteljice OŠ Nikole Hribara: Erika Likan Kelentrić, Valentina Japec i Vesna Stipić.

 

Čestitamo nagrađenim učiteljicama!!!

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 35

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna12.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...