OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Obilježavanja
Dan ružičastih majica PDF Ispis

 

Dan ruzicastih majica (1)

Dan ruzicastih majica (2)

U srijedu, 28. veljače, učenici naše škole zajedno sa svojim učiteljima, obilježili su Dan ružičastih majica. Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica) svake se godine obilježava zadnje srijede u veljači. Na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, 2014. godine u Hrvatskoj se po prvi put obilježio Dan ružičastih majica, a 2017. godine proglašen je Nacionalnim danom prevencije vršnjačkog nasilja. Odjenuvši ružičastu majicu učenici su poručili – STOP nasilju među vršnjacima. Time su potvrdili stav naše škole o nasilju.

 
Sv. Nikola u OŠ Nikole Hribara PDF Ispis

sv nikola  

Kao i svake godine, tako i ove, u posjet nam je došao sv. Nikola. Najmlađi učenici naše škole su mu se posebno razveselili. Kako bi događaj bio svečaniji, zbor je otpjevao vesele pjesmice, a pojedini učenici su svojim recitalima poželjeli dobrodošlicu tom svecu. Sveti Nikola je došao u pratnji svojih anđela koji su mu pomogli u dijeljenju darova. Na pitanje svetog Nikole, jesu li bili dobri, učenici su spremno odgovorili da jesu. Zato im je za nagradu sveti Nikola poklonio slatkiše.

Novinarska skupina

 
Predmetna nastava - obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije PDF Ispis

dan tolerancije 16. studenog 2017. obilježili smo Međunarodni dan tolerancije. Cilj obilježavanja je podići svijest o važnosti tolerancije u svakodnevnom životu. Međunarodni dan tolerancije prilika je da se podsjetimo na važnost tolerancije u suvremenim društvima, a jedan od najvažnijih mehanizama za promociju tolerancije jest i obrazovni sustav.

Učenici predmetne nastave su taj dan obilježili zajedno sa svojim razrednicima kroz različite aktivnosti:

Učenici 5.a i razrednica Valentina Japec su odgledali crtić "Toleranica El Puente". Razgovarali su o toleranciji te na dlan ispisali pozitivan pojam koji će ih voditi i podsjećati na toleranciju.

Učenici 6.e i razrednica Marija Lovrić su izradili plakat o toleranciji.

Učenici 7.d i razrednica Višnja Ridzak su razgovarali o toleranciji i izradili plakate na satu razrednika povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije.

Učenici 7.e i razrednica Roberta Marčecsu proveli radionicu koja im se jako svidjela. Na zabavan i zanimljiv način su učili o toleranciji.

 

Katarina Sikirić Lukić, socijalni pedagog

 
Dan kruha PDF Ispis

dan kruha 2017 (2)

dan kruha 2017 (1) U ponedjeljak 16. listopada 2017. prigodnim programom u matičnoj školi te u područnim školama u Gradićima i Donjoj Lomnici obilježili smo Dan kruha. Kao i svake godine, pod vodstvom naših vjeroučiteljica Marije Patrlj i Fanije Jelinčić, profesorica glazbene kulture Ane Blažević i Lidije Smolenicki, profesorice geografije Valentine Japec, profesorice likovne kulture Marije Lovrić te uz tehničku podršku profesora informatike Milana Omrčena, pripremili smo program sastavljen od prigodnih izložbi, pjesama, recitacija, plesova i igrokaza kojima se zahvaljivalo Bogu za sve plodove zemlje. Kako bismo lijepo obilježili taj dan, potrudile su se mame, bake i poneki tata. Nakon priredbe blagovali smo u razredima s učiteljicama i razrednicima. Posjetio nas je i pravi pekar. Ove smo godine priredili i “afrički stol“ kako bi i u ovim, za nas veselim trenutcima, u mislima bili s onima koji nemaju ili imaju manje od nas.

Bili smo u prigodi porazgovarati s gospođom Jozefinom, Afrikankom, majkom našeg učenika koja nas je u kratkom razgovoru upoznala s običajima i životom u Africi.

Gospođo Jozefina, koliko dugo živite u Hrvatskoj i nedostaje li Vam Afrika?

U prosincu će biti 4 godine otkako sam došla u Hrvatsku. Da, Afrika mi jako nedostaje.

Danas obilježavamo Dan kruha. Imamo u izobilju kruha, peciva i kolača. Kakav je kruh u Africi i od čega se pravi?

Kruh je od banana s rižom. Ne koristimo brašno. Vama se sigurno čini da je to neobičan kruh, ali, vjerujte mi, jako je ukusan.

Što najčešće jedete u Africi? Koja se jela pripremaju?

Riža je glavno jelo.

Koji Vam je najukusniji kruh u Hrvatskoj?

Kukuruzni kruh.

Možda zvuči nepravedno, ali kad pomislimo na Afriku, pomislimo odmah na siromaštvo i glad. Kakvo je stanje u državi iz koje Vi dolazite?

Afrika je siromašna zemlja. Mnogi gladuju i teško se živi. Nemaju ovako lijepo uređenu školu kao vi, nemaju odgovarajući pribor ni knjige iz kojih bi učili. Ako učenik ne donose svoj stolac, mora sjediti na podu, a to, pretpostavljate, nije baš udobno mjesto za učenje.

Koliko često idete u Afriku?

U Africi sam bila jedanput otkad sam u Hrvatskoj.

 

Zahvaljujemo gospođi Jozefini na razgovoru.

Na naša pitanja odgovorala je na hrvatskom jeziku koji želi u potpunosti savladati.

Želimo joj da što prije tečno govori naš jezik i, naravno, da se lijepo osjeća u Hrvatskoj.

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 21

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (1).jpg

Slučajna slika

slucajna4.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaVirtualne izložbe

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Tematske zbirke digitalizirane građe iz hrvatskih knjižnica i ostalih baštinskih ustanova  Vrijedna građa i zanimljive teme najčešće povezane s obljetnicama znamenitih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaPredstave

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Hrvatsko narodno kazalište  Zagrebačko kazalište mladih Junaci Pavlove ulice Zagrebačko kazalište mladih  Emil i detektivi Zagrebačko kazalište mladih  Alan...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...