OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Projekti
Projektni tjedan Dani jabuka u drugim i trećim razredima PDF Ispis

dani jabuka Jabuka kao najzdravije i najrasprostranjenije voće, poznato još iz pretpovijesnog doba ove nam je godine bila motiv, poticaj i simbol da joj posvetimo jedan tjedan. Tjedan u kojem je i 20.10. Međunarodni dan jabuka. Pojedemo li jabuku, ili još bolje dvije, tijekom dana riješit ćemo mnoge zdravstvene probleme, osjećat ćemo se bolje i razvijati zdravije.

Mnogo je poznatog i zanimljivog o jabukama… Otkrivat ćemo to tijekom sljedećeg tjedna.

 
Humano srce naših učenika PDF Ispis

denis kweji

I ove školske godine učenici naše škole prikupljali su po 1 kunu za školovanje našeg kumčeta u Tanzaniji Denisa Kwejia. Denis ove kalendarske godine ide u 5. razred. Prikupljeno je 1.808,70 kn. Od toga je uplaćeno 1.003,00 kn za školarinu.

Odlukom Vijeća učenika ostatak novca 805,70 kn dan je bivšoj učenici naše škole koja je doživjela tešku nesreću nakon koje joj je potrebno trajno liječenje. Naši učenici ponovno su pokazali veliko humano srce.

Najviše novca prikupio je 2. b razred iz Gradića. Zahvaljujemo svima na odazivu. Na Vijeću učenika birali smo i predstavnike naše škole u Dječji parlament Republike Hrvatske. Većinom glasova odabrane su Ela Lasić iz 2.c i predsjednica Vijeća Gabriela Eva Barišić iz 8.d. Čestitamo im i želimo puno uspjeha u radu Dječjeg parlamenta.

Iznosi prikupljeni po razredima

Uplatnica

 
Kumstvo i humanitarna akcija učenika naše škole za učenike naše škole PDF Ispis

denis 2014  

denis 20142 U siječnju 2014. godine učenici škole prikupljali su po 1 kunu za školovanje našeg kumčeta Denisa Kwejia. Prikupili su 2.720,62 kn. Od toga je 930 kuna uplaćeno za školarinu 29. siječnja 2014.
Posebno se zahvaljujemo i pohvaljujemo učenike 5.-ih razreda 1. smjene (A, B i C) koji su imali natjecanje tko će prikupiti više novaca. Pobjedio je 5.B s prikupljenih 247,40 kn. Čestitamo!
S obzirom da ne možemo višak novca dati Denisu, na Vijeću učenika, održanom 4. ožujka 2014., odlučeno je da ćemo ostatak novca 1.790,62 kn dati učenicima naše  Škole slabijeg imovinskog stanja.
Učenici su odlučili da će se za istu namjenu prikupljati novac do kraja ožujka i to koliko tko želi ili može donirati. Akciji će se pridružiti i učitelji.
Osnovat će se Povjerenstvo koje će sačinjavati razrednici učenika slabijeg imovinskog stanja.
To Povjerenstvo će odlučiti o preraspodjeli prikupljenog novca.
Učenici Škole neće znati kome je novac dodijeljen zbog zaštite samih učenika. Evidencija će postojati i moći će se dati na uvid zainteresiranim roditeljima, ali s obavezom da čuvaju dobivene informacije.
Molimo sve učenike da se odazovu i pomognu svojim prijateljima i prijateljicama te im uljepšaju nadolazeće uskršnje blagdane.

Uplatnica

Rezultati akcije

 
Projekt Dobra klima za promjene PDF Ispis

projekt dobra_klima_za_promjene_1

projekt dobra_klima_za_promjene_2 Ove smo školske godine zajedno s Udrugom ZMAG organizirali različite zanimljive radionice i predavanja za učenike naše škole. Neke od njih još su u tijeku.

Sve se to događa u sklopu projekta „Dobra klima za promjene“ čiji je cilj educirati učenike i učenice osnovnih i srednjih škola u RH o važnim područjima održivog razvoja i zaštite okoliša. 

Mateja Medić, iz Udruge ZMAG, podučavala je učenike trećih i četvrtih razreda kako sami mogu reciklirati plastične vrećice i stari papir izrađujući različite predmete. Posebno zanimljiva bila je i radionica filcanja vune nakon koje su učenici odlazili doma s vlastito izrađenim vunenim cvjetovima. U ovim dvosatnim radionicama učenici su se, uz učenje, i dobro zabavili.

Oni nešto stariji, naši šestaši, slušali su predavanja o korištenju obnovljivih izvora energije u praksi dok će učenici petih i osmih razreda tek odslušati predavanja na temu hrane koju jedu. Za predavanja je odgovoran Matko Šišak, prof. povijesti i jedan od začetnika ovog projekta i Udruge ZMAG. 

A što je uopće ZMAG?

ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) je udruga koja ima za cilj razvijanje i promoviranje permakulture, ekoloških znanja i vještina, primjenjivih modela i tehnologija važnih za održivi razvoj te podizanje kvalitete života ljudi.

Teži svijetu u kojem ljudi imaju zadovoljene životne uvjete, socijalna i ljudska prava, pri čemu se ne ugrožava okoliš i održivost prirodnih ekosustava.

Raspored održavanja radionica i predavanja

 
Provedba CAP programa i TeenCAP programa u našoj školi PDF Ispis

U našoj se školi provode dva zanimljiva programa prevencije nasilja - CAP program i TeenCAP program.

Oba je programa pokrenula Udruga roditelja „Korak po korak“, a škole koje su uspjele oformiti potrebne timove za njihovu provedbu uvrstile su ih u svoje aktivnosti. Članovi timova (učitelji i stručni suradnici škole) završili su dodatnu edukaciju i trening.

UKRATKO O PROGRAMIMA

CAPCAP program (čit. KAP; akronim od Child Assault Prevention - prevencija napada na djecu) poučava djecu učinkovitim prevencijskim strategijama koje počivaju na vlastitim sposobnostima, a ne na njihovu ograničavanju. Provodit će se među učenicima drugih razreda dva školska sata u svakom razrednom odjelu (ukupno sedam razrednih odjela).

Kroz uživljavanje u razne uloge u igrokazima i vođenjem skupne rasprave tri posebno obučene osobe podučavaju djecu kako prepoznati potencijalno opasne situacije i učinkovito se obraniti.

CAPTeenCAP program, varijanta je CAP programa namijenjena populaciji dolescenata. U osnovnoj školi provodi se među učenicima osmih razreda.

Adolescenti su visoko rizična skupina za nasilje i zlostavljanje: dvostruko su češće žrtve kriminalnog nasilja nego odrasli i više su izloženi nasilju od bilo kojeg drugog dijela populacije. TeenCAP pruža specifične i konkretne informacije koje ih osnažuju te nudi strategije za ponašanje u opasnim situacijama i sprječavanje nasilja.

U jednom razredu izvode se tri radionice s učenicima, dan za danom, a vode ih dva voditelja, najbolje muško-ženski par. Prvi dan voditeljski par radi s cijelim razredom, a drugi i treći se dijele po spolu muški voditelj radi s dečkima, a ženski s djevojkama.

Prije provođenja radionica za učenike održe se roditeljski sastanci i predavanje za osoblje škole.

Program ima suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Članovi školskog tima

CAP program: Katarina Ravnjak, defektologinja; Vesna Stipić, učiteljica; Monika Meštrović, knjižničarka.

TeenCAP program: Sandra Raković, psihologinja; Boris Konjević, prof. TZK-a.

 

Više o programima možete pročitati na stranicama udruge

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 » > Kraj >>

Stranica 7 od 8

Erasmus+ Facebook

Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna9.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...