OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
Državno Natjecanje iz informatike – „Infokup 2024.” PDF Ispis

Od 9. do 12. travnja 2024. u Vodicama je održano državno Natjecanje iz informatike – „Infokup 2024.” Nakon odličnog uspjeha na županijskom natjecanju na državno natjecanje pozvano je čak troje učenika naše škole. U konkurenciji najboljih programera iz cijele Hrvatske naši su učenici ostvarili zapažene rezultate.

Mijo Novak, 5. b – 2. mjesto (kategorija Algoritmi)
Mijo Novak, 5. b – 6. mjesto (kategorija Logo)
Veronika Lovrić, 5. a – 8. mjesto (kategorija Logo)
Pavao Karas, 8. c – 6. mjesto (kategorija Logo)

Osim samog sudjelovanja na natjecanju učenici su lijepo vrijeme iskoristili za stjecanje novih prijateljstava i upoznavanje grada Vodica.

U pratnji učenika bio je njihov mentor, učitelj informatike, Milan Omrčen.

 
Rezultati geografskog izazova PDF Ispis

Točno u ponoć 7. travnja 2024. završio je Izazov bicikliranja kojim su geografi i ove godine obilježili Dan planeta Zemlje, malo ranije nego inače. Izazov je trajao tjedan dana, a u njega su se mogli uključiti učenici od 5. do 8. razreda. Sudionici su bili podijeljeni u dvije kategorije, a pobjednik svake kategorije je onaj tko biciklom prijeđe najviše kilometara.

Učenici su bili izuzetno aktivni. Prva tri mjesta kod učenika 5. i 6. razreda zauzeli su Roko Petrović s ukupno prijeđenih 370 km, Matej Šaban s ukupno prijeđenih 318 km i Matija Srbić s 283 km.

Učenici 7. i 8. razreda odvozili su 1820 km. Na prvom mjestu je Karla Feljan s 482 km, drugi je Antonio Škarić s 467 km i na trećem Hanah Svoboda s 337 km.

Najbolji biciklisti su nagrađeni prigodnim darovima, a nagrade su im uručene u učionici Geografije. Na taj smo način obilježili Dan planeta Zemlje, promovirali zdrav način života i potamnili na jakom Suncu.

Ostali su sudionici također ostvarili zavidan broj kilometara. Čestitamo svima, a posebno pobjednicima i već se sada veselimo sljedećoj godini!

Valentina Japec i Marija Majdak Forjan 
„Zvonjalica” PDF Ispis

radio

radio(2) 6. travnja emitirana je na City radiju još jedna dječja emisija „Zvonjalica”. Domaćini ove emisije bile su učenice šestog a razreda Ena Prodanović i Sara Grljević. Tema emisije bila je Zdravlje, stoga su voditeljice u goste pozvale najdoktoricu pedijatricu Zoru Zakanj i trenera Ivana Zagorca. Razgovarale su o tome što zdravlju šteti i kako zdravlje sačuvati, a provele su i anketu među svojim prijateljima. Kako je to zvučalo poslušajte na sljedećoj poveznici:

https://soundcloud.com/city-radio-hr/06042024-zvonjalica-os-nikole-hribara

Marija Patrlj, profesorica savjetnica

 
Nagradni natječaj: Svijet kao začarana šuma PDF Ispis

noć knjige 2024 Uoči Noći knjige 2024. čija je tema „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“, Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvara nagradni literarni natječaj pod nazivom „Svijet kao začarana šuma“. 

2024. godine slavimo 150. rođendan istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, 500. obljetnicu smrti Marka Marulića i 70 godina od prvog objavljivanja Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena.

Spomenuti pisci i njihovi junaci daju nam neke smjernice: kada se hrabri hobit Frodo, u kultnom Gospodaru prstenova, požalio na težinu dodijeljene mu zadaće mudri čarobnjak mu je odgovorio: „Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano.“

Marko Marulić je pak ep Juditu, svoje najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku, napisao u vrijeme žestokih osmanlijskih napada na dalmatinske gradove. Iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici bila je snažna poruka Marulićevim suvremenicima u doba neizvjesnosti i straha.

U Šumi Striborovoj Ivana Brlić-Mažuranić opisuje čudesne događaje, a čudesnim događajima, i dobrim i lošim, svjedočimo i mi danas čitajući dnevne vijesti i prateći događanja kod nas i u svijetu. Ima tu dobrih djela poput dobročinstava i vrhunskih dostignuća, ali i zlih poput nasilja, ratova, razaranja…

Pozivamo vas da u svojim literarnim radovima pod naslovom „Svijet kao začarana šuma“ opišete svoje doživljaje svijeta u ovom trenutku povezujući ih s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, Marka Marulića i J. R. R. Tolkiena te drugim djelima koja su vam izvor inspiracije, ohrabrenja i utjehe.

 

Uvjeti literarnog natječaja:

 • na natječaj se prijavljuju literarni radovi 
 • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih škola u dvije kategorije:

               4. – 6. razred osnovne škole

               7. – 8. razred osnovne škole

 • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djel
 • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

               ime i prezime učenika, razred

               naziv i adresu škole

             ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)

 

Na natječaj možemo poslati i likovne radove povezane s temom literarnog natječaja: „Svijet kao začarana šuma.“

Radove predajte u knjižnicu do 15. travnja 2024. gdje ćete dobiti suglasnost koju trebate potpisanu vratiti u knjižnicu.

Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po jedan najbolji rad u svakoj kategoriji.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije Noći knjige 2024.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2024. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se 14. svibnja 2024. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 
Prvi JYSK-ov javni urbani voćnjak u dvorištu OŠ Nikole Hribara PDF Ispis

U dvorištu OŠ Nikole Hribara javnosti je predstavljen prvi JYSK-ov javni urbani voćnjak u Velikoj Gorici, smješten u dvorištu škole zbog lake dostupnosti svim građanima čime se, između ostalog, potiče i edukacija učenika o očuvanju okoliša. Realizaciji ovog inovativno-edukativnog projekta pridonijela je suradnja škole s Gradom Velika Gorica u koju su se priključili i Urbani šumari. Urbani voćnjaci stvarajući prirodne oaze u gusto naseljenim urbanim područjima zaslužuju veliku pozornost kada je u pitanju održiva svakodnevnica. Kroz primjenu principa permakulture, odabir starih i otpornih sorti koje zahtijevaju minimalno održavanje, voćnjak bi trebao služiti brojnim generacijama školaraca i građana Velike Gorice. Velikogorički javni urbani voćnjak imat će 97 sadnica: 19 starih sorti voćki poput duda, lijeske, borovnice, jabuke, kupine, maline, ogrozda, smokve i trešnje. Ovog proljeća bit će zasađeno 48 sadnica, dok će se najesen zasaditi preostalih 49. U voćnjak će građani moći slobodno ući i isto tako će moći slobodno ubirati voćke, a o njegovu održavanju brinut će VG komunalac. Gradonačelnik i ravnatelj sudjelovali su u sadnji jabuke sorte bjeličnik u čijim će plodovima još dugo moći uživati svi građani Velike Gorice.

Josipa Radočaj, mag. bibl.

 
Preventivna kampanja „Raspucavanje“ i u našoj školi! PDF Ispis

Školska knjižnica dogovorila je suradnju s kazalištem Lutonjica Toporko iz Samobora, koje, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao partnerom projekta, izvodi predstavu „Raspucavanje". Režiju i scenarij predstave potpisuje poznati hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, prevoditelj i pisac Vid Balog, a u predstavi glume Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž. Predstava je u našoj školi besplatno izvedena za učenike 5., 6. i 7. razreda na sam Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, uz potporu Hrvatskog nogometnog saveza koji na ovaj način želi edukativno i preventivno djelovati na suzbijanje neprihvatljivog ponašanja u nogometu, sportu općenito, ali i društvu u cjelini.

U petak, 9. prosinca 2022., gotovo svi su gledali napeta raspucavanja jedanaesteraca između Hrvatske i Brazila, dok su trojica školaraca, jedan Slovenac – Aleš, jedan Rom - Kemal i jedan Hrvat - Borna, predstavnici multikulturalnog društva današnje Hrvatske, u popodnevnoj smjeni svoje škole bila u kazni i nisu smjela gledati tu važnu utakmicu. Jedan mentos bombon i jedna boca gaziranog pića bili su dovoljan razlog da im učiteljica toga dana oduzme mobitele i pošalje ih u kaznu, u prostoriju gdje nema TV-a.

U prvi plan iskaču teme vršnjačkog nasilja, rasne i spolne diskriminacije te drugi problemi koji se sve češće ogledaju u našem društvu.

Dok su bili u kazni, shvatili su kako je za dobre međuljudske odnose potrebno uvažavanje različitosti, odnosno tolerancija, koja ih čini boljim ljudima, a time i primjerom drugima. Zahvaljujemo glumačkoj postavi koja je odličnom glumom te brzim i zabavnim dijalozima osvijestila kod učenika važnost prihvaćanja različitosti i toleranciju koja je ključna u borbi protiv rasne i spolne diskriminacije prisutne ne samo u sportu, već i u cijelome društvu općenito.

Kazalište je u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i njihovim Odjelom za prevenciju raspisalo i nagradni natječaj za najbolji sastavak na temu predstave Raspucavanje. Svoj dojam o izvedbi, recenziju, komentar na ono što ste naučili iz predstave te poruku vršnjacima napišite u sastavku i osvojite glavnu nagradu: druženje s reprezentacijom u Rijeci na pripremama za Europsko prvenstvo 2024. u lipnju ove godine ili mjesečne nagrade: dječji dres reprezentacije, dječju majicu reprezentacije, bočicu za vodu, zidni sat, kapetansku traku, pribor za školu, bilježnicu A4 na crte te bilježnicu A5 na crte. Sastavke predajte knjižničarkama do 19. travnja 2024., a one će, u dogovoru s vašim profesoricama Hrvatskoga jezika, odabrati pet najboljih sastavaka te ih poslati na nagradni natječaj.

Josipa Radočaj, mag. bibl.

 
Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike PDF Ispis

fizika, državno Napokon je stigao i poziv na državnu razinu Natjecanja iz Fizike. Među pozvanim učenicima je i dvoje naših učenika: Ena Novak (8.a) i Pavao Karas (8.c).

Natjecanje će se održati u Podgori od 15. 4. do 18. 4. 2024. godine.

Eni i Pavlu čestitamo na dosadašnjem uspjehu i želimo im puno sreće u Podgori!

Antonija Fartek, prof. fizike

 
Filmska družina u ŠAF-u PDF Ispis

Filmska družina u ŠAF-u Filmska družina u ŠAF-u (1)

Članovi filmske skupine posjetili su sa svojom voditeljicom, profesoricom Lidijom Klarić, 22. ožujka 2024. Školu animiranog filma u Čakovcu. Učenike je s radom ŠAF-a upoznala voditeljica škole gđa Jasminka Bjelić Ljutić. Naučili su nove tehnike animacije, dobili kvalitetne ideje za buduća filmska ostvarenja, ali i riječi ohrabrenja i poticaja u daljnjem radu prilikom prezentacije već snimljenih uradaka. Nakon kratke pauze posjetili su Muzej Međimurja Čakovec smješten u palači Staroga grada i razgledali postav Zrinski i čakovečki Stari grad te Likovnu galeriju i Riznicu Međimurja.

Učenici su se vratili u kasnim popodnevnim satima ohrabreni i zadovoljni, puni novih znanja.

 
Čak tri prva mjesta na županijskom Natjecanju iz Geografije! PDF Ispis

županijsko, geografija

Županijsko Natjecanje iz Geografije održano je 22. ožujka 2024. u OŠ Klinča Sela.

Nakon provedenog školskog Natjecanja iz Geografije, na županijsko je Natjecanje iz Geografije pozvano 93 najuspješnijih učenika osnovnih škola Zagrebačke županije, od čega čak jedanaestero iz naše škole. Postigli su izvrsne rezultate te se neki nadaju i pozivu na državno natjecanje.

U kategoriji petih razreda sudjelovali su: Maja Vuković (1. mjesto), Laura Orešković (7. mjesto), Roko Petrović (14. mjesto), Marko Škopić (18. mjesto) i Mila Ćurković (24. mjesto).

U kategoriji šestih razreda sudjelovala je Laura Brnad i osvojila 1. mjesto.

U kategoriji sedmih razreda sudjelovale su: Laura Dijanežević (1. mjesto), Marta Rak (1. mjesto) i Karla Hrvoić (11. mjesto).

U kategoriji osmih razreda sudjelovao je Marko Mirenić i osvojio 6. mjesto.

Mentorice učenicima bile su Marija Majdak Forjan i Valentina Japec.

 
66. županijsko natjecanje mladih tehničara PDF Ispis

županijsko, tehnički U Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Velikoj Gorici 20. ožujka 2024. održano je 66. županijsko natjecanje mladih tehničara.

Na natjecanju mladih tehničara u pratnji mentorice i profesorice Tehničke kulture Irene Gimpelj Gal sudjelovali su učenici naše škole u različitim kategorijama: Andro Dorotić (5. r., Maketarstvo i modelarstvo), Nicole Arnaut (6. r., Graditeljstvo), Elena Perković (7. r., Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina), Mata Dvoraček (8. r., Fotografija), Gabriel Stošić (8. r., Robotika), Lana Agatić (8. r., Robotika), Filip Stanilović (8. r., Robotika) i Karlo Goršeta (6. r., Robotsko spašavanje žrtve, mentor iz kluba Velik, Jurica Levak).

Svi su učenici postigli odlične rezultate, a najbolje uspjehe ostvarili su: Gabriel Stošić (1. mjesto), Mata Dvoraček (3. mjesto) i Karlo Goršeta (3. mjesto).

Čestitamo svim učenicima na postignutim rezultatima i uspješnom predstavljanju naše škole!

 
Natjecanje iz hrvatskoga jezika PDF Ispis

županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika XXIX. županijsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika održalo se 20. ožujka 2024. u OŠ Milana Langa u Bregani. Našu školu predstavljale su učenice 7. i 8. razreda pod mentorstvom profesorica Lidije Klarić i Dorotee Štuban i postigle sljedeći uspjeh:

7. razred: 2. mjesto Marta Rak, 3. mjesto Laura Dijanežević, 6. mjesto Karla Hrvoić

8. razred: 13. mjesto Veronika Zubec

Čestitamo učenicima i njihovim mentoricama!

 
Aktualno! Otpadologija! PDF Ispis

Otpadologija je proučavanje našeg postupanja s otpadom. Znate li gdje završavaju sve stvari koje svakodnevno bacamo?

To su učenici 6.e razreda proučavali na satu razrednika i naučili da je najjednostavnije rješenje svjetskog problema s otpadom u tome da ga uopće ne proizvodimo. Kako je to moguće? Jednostavno, zapamti:
SMANJI, PONOVNO UPOTRIJEBI, RECIKLIRAJ.
Učenici su na tu temu izradili i zanimljive plakate koje možete pogledati u školskoj knjižnici.

Lidija Smolenicki,  razrednica 6.e

 
Geografski izazov povodom Dana planeta Zemlje PDF Ispis

bicikliranje Dragi geografi, ljubitelji prirode i kretanja, i treću godinu za redom pozivamo vas da se priključite našem izazovu povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja s ciljem jačanja svijesti ljudi o prirodnom okolišu. I ove smo godine odlučili bicikliranjem dati doprinos očuvanju našega planeta. Steknimo naviku kretanja biciklom umjesto automobilom jer bicikliranjem izbjegavamo prometne gužve, istražujemo skrivene kutke grada, društveno smo odgovorniji, čuvamo kakvoću zraka, brinemo se o našem zdravlju…

 • Cilj izazova?!

Skupiti što više kilometara.

 • Koliko traje izazov?

Od 1. do 7. travnja 2024.

 • Tko može sudjelovati u izazovu?

Svi učenici od 5. do 8. razreda.

 • Kako sudjelovati?
 1. Instalirajte na svoj mobitel aplikaciju „Strava“   Strava   i prijavite se sa svojim imenom i prezimenom.
 2. Pronađite ime „Valentina Japec“ i kliknite „follow“.
 3. Pridružite se odgovarajućem klubu („2024. Hribar 5. i 6. razred“ ili „2024. Hribar 7. i 8. razred“).
 4. Krenite biciklirati!

Dodatne upute možete zatražiti na Teamsu od svojih profesorica geografije Marije Majdak Forjan i Valentine Japec.

One koji će skupiti najviše kilometara, očekuju nagrade!

Želimo vam sreću i puno skupljenih kilometara!

Vaše profesorice, Marija Majdak Forjan i Valentina Japec

 
Završena Atom liga PDF Ispis

ATOM LIGA FOTO1 ATOM LIGA FOTO2

Održano je Drugo kolo natjecanja Atom liga. Natjecanje je ekipno, a svaka ekipa sastavljena je od triju članova. Učenici rješavaju po devet zadataka iz fizike, matematike i kemije te jedan dodatni zadatak koji sadrži gradivo svih triju predmeta. Po završetku Drugog kola ostvareni bodovi pridodani su bodovima Prvog kola.

Među 219 ekipa iz cijele Hrvatske, sudjelovale su i dvije ekipe osmaša iz naše škole:

Ekipa br. 1: Petra Melvin Cruickshank, 8.d, Mia Vidović, 8.c , Veronika Zubec, 8.d.

Ekipa br. 2: Petar i Pavao Karas, 8.c, Ena Novak, 8.a.

Ekipa br. 1 zauzela je 50. mjesto, a ekipa br. 2 6. mjesto.

Učenike su za natjecanje pripremale učiteljice Antonija Fartek (fizika), Željka Gabud (matematika) i Anita Kovačević (kemija).

Čestitke učenicima na ostvarenom uspjehu i promociji naše škole!

Antonija Fartek, prof. fizike

 
Obilazak Hrvatske radiotelevizije PDF Ispis

14. ožujka 2024. godine učenici razrednih odjela 4.c, 4.e i 4. Lomnica u pratnji učiteljica posjetili su Hrvatsku radioleteleviziju.

Nakon kratkoga predavanja i pregleda povijesti Hrvatske radiotelevizije, uz stručno vodstvo gospođe Nade Chedid imali smo priliku tijekom dvosatnoga obilaska vidjeti svih šest studija HRT-a te neke od ukupnih 32 kilometra hodnika koji se protežu zgradom na Prisavlju. Budući da je ovo bila nastava medijske kulture, cilj nam je bio upoznati televiziju i radio iz novoga ugla te vidjeti gdje i na koji način nastaje sve što gledamo na malim ekranima. U arhivu HRT-a vidjeli smo oko dva milijuna vrpci sa snimljenim materijalima, a gospođa Chedid objasnila nam je da bismo te materijale mogli gledati oko 55 godina bez prekida. Nakon arhiva, ušli smo u prostore Hrvatskoga radija te s posebnim zanimanjem razgledali „gluhu sobu“ u kojoj se snimaju radio drame. To je neugodan prostor u kojemu je boravak moguć najviše pola sata jer spužva kojom je obložen upija sve zvukove pa počinjemo čuti vlastiti krvotok, zvuk disanja i kucanje srca. Iznenadila nas je veličina studija u kojemu se snima Dnevnik jer se na malom ekranu doima puno prostranijim, a zadivljeni brojem kamera i količinom tehničke opreme izišli smo iz studija u kojima se snimala emisija „The Voice“.

Zahvalni gospođi Nadi na divnom obilasku i vođenju, puni dojmova, zaputili smo se prema školi zaključivši da će nam u pamćenju sigurno ostati nevjerojatna garderoba s nepreglednim stalcima prepunim kostima, čitanje s blesimetra i studio za snimanje dječjeg programa „Juhuhu“.

Patricija Đuretić, mag. prim. educ.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 83

Erasmus+ Facebook

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Erasmus+ partner

erasmus (2).jpg

Slučajna slika

slucajna11.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:90
Posjeta jučer:188
Posjeta ovaj mjesec:2881

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...