OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
Terenska nastava iz povijesti i geografije u Muzeju evolucije u Krapini PDF Ispis

krapina muzej Učenici 5. a, b i c razreda posjetili su Muzej evolucije u Krapini 20. listopada 2017. u sklopu terenske nastave iz povijesti i geografije. Cilj terenske nastave bio je upoznavanje života krapinskih neandertalaca, upoznavanje procesa nastanka i razvoja zemlje, proširivanje odgojno-obrazovnih sadržaja, razvijanje kulturnih navika i uljudnog ponašanja na putovanju i u muzeju.

Tijekom posjeta Muzeju, učenici su rješavali zadatke iz povijesti i geografije. Nakon toga su se prošetali do nalazišta pračovjeka te uz pomoć kompasa odredili strane svijeta.

Učenici su posjetili Krapinu pod voditeljstvom svojih profesorica Natalije Kukor i Valentine Japec.

 
Izlet u Graz PDF Ispis

Izlet u Graz (2)

Izlet u Graz (1) U petak 20. 10. 2017. učenici sedmih razreda te njihove profesorice njemačkog jezika Josipa Omrčen, Ivana Šmaguc Topić i Ivona Štrekelj posjetili su Graz i tvornicu čokolade Zotter u mjestu Riegersburg, nedaleko od Graza. Nakon odgledanog dokumentarca o tvornici Zotter, obilaska tvornice te kušanja mnogobrojnih vrsta čokolade, uputili smo se u razgled grada Graza i njegovih znamenitosti: Herrengasse, Rathaus, Grazer Hauptplatz, Grazer Oper, Kunsthaus, Murinsel, Doppelwendeltreppe, Schloßberg... 

Prije povratka kući, odomrili smo se u shopping centru Seiersberg gdje su učenici imali malo slobodnog vremena za kupnju, jelo i sl. U kasnim večernjim satima, puni dojmova, vratili smo se kući.

 
Zvonjalica PDF Ispis

Zvonjalica

21. listopada 2017. bili smo domaćini radijske emisije Zvonjalica na City radiju. To je dječja emisija pod pokroviteljstvom grada Velike Gorice koju pripremaju učenici osnovnih škola u suradnji sa svojim učiteljima. Ovotjedna emisija je bila posvećena Danu hrane, Danu kruha i obilježavanju Svjetskog dana jabuka, a vodile su je učenice 7. a razreda, Marija Š., Ema I. i Ellen Lj. Emisiju su priredile prof. Erika Likan-Kelentrić i uč. Antonija Krišto. 

Radijsku emisiju možete poslušati na poveznici.

 
Misionar u našoj školi PDF Ispis

antun toni stefan (2)

antun toni stefan (1) Uoči misijske nedjelje, a u mjesecu misija, našu je školu posjetio velečasni Antun Toni Štefan, ravnatelj Papinih misijskih djela. Druženje s misionarom održano je u školskoj knjižnici u radosnom ozračju. Prštala su brojna pitanja na koja je velečasni Toni strpljivo odgovarao. Najviše nas je zanimao projekt izgradnje mosta u Kongu u koji se želimo uključiti. Naime, dogovorili smo se da će barem jedna stijena toga mosta biti nazvana po našoj školi.

Već dugi niz godina rado se uključujemo u prikupljanje pomoći za misije, pa tako i ove godine kupnjom narukvica i krunica, ali i osobnom štednjom za siromašne. A kakav je dojam ovaj susret ostavio na učenike pročitajmo u njihovim izjavama na završetku susreta :

Marta Rimac: Kad je velečasni Toni pričao o Africi, osjetila sam da uživa u svom poslu i da Afrika nije tako „crn kontinent“. Dok sam slušala njegove priče, imala sam osjećaj kao da slušam Isusove prispodobe.

Lana Mikša: Upijala sam svaku riječ velečasnog o njegovom životu u Africi. Razgovarali smo i o izgradnji mosta, preko kojeg bi djeca mogla odlaziti u školu i kući. Velečasni se voli jako šaliti. Baš nas je nasmijao. Nadam se da će biti još tako lijepih i zanimljivih susreta.

Marko Filipović: Meni je drago što je velečasni Toni bio s nama. Jako me dirnula njegova priča. Ja sam mislio da je teško biti misionar, ali me velečasni Toni razuvjerio u tome. Rekao je da pomaže jako siromašnoj, ali, unatoč svemu, sretnoj i veseloj djeci te da ga to čini sretnim.

Ivan Delinc: Ja mislim da je misionar jako dobar čovjek zato što pomaže ljudima koji su siromašni.

Susretu je nazočila novinarka HKR-a Snježana Kirinić Grubić i o tome izvijestila u emisiji Školski sandučić čiju reprizu možete poslušati na internetskoj stranici HKR- a sljedećih mjesec dana. (emisija emitirana u subotu 21.10. ).

Marija Patrlj

 
Dani otvorenih vrata Dukata PDF Ispis

dukat (1)
dukat (2) U četvrtak 19. 10. 2017. učenici 3. a, 3. d i 3. razreda PŠ Lomnica posjetili su Dukat mliječnu industriju u Zagrebu.
Cilj ove terenske nastave je upoznavanje učenika s „putom mlijeka od polja do stola“, s posebnim naglaskom na kontrolu kvalitete domaće mliječne sirovine i gotovih proizvoda, preradu mlijeka te važnost svakodnevne konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda za pravilan rast i razvoj djece školske dobi.
U prvom su dijelu programa učenici obišli proizvodni pogon, a u drugom su dijelu zabavno – edukativnog sadržaja kroz igru pokazali znanje viđenog.

Uz degustaciju Dukatovih mliječnih proizvoda učenici su dobili i prigodne poklone te su pozvani da se uključe u kreativni likovni natječaj „ VOLIM MLIJEKO“.

Voditeljica aktiva 3. razreda
Jadranka Jelisavac, mag. prim. educ.

 
Međunarodno natjecanje Dabar PDF Ispis

dabar 2017

dabar (1) Učitelji i učenici naše škole uključili su se u međunarodnu inicijativu Dabar. Cilj je inicijative poticanje razvoja računalnog razmišljanja rješavanjem problemskih i logičkih zadataka te stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema. Natjecanje će se održati od 13. do. 17. studenoga 2017. godine.

Natjecanja se odvijaju u školama, uz nadzor učitelja, koristeći online sustav Loomen. Učenici rješavaju 15 zadataka u vremenu od 45 minuta.

Učenici 5. – 8. razreda na natjecanje se mogu prijaviti u informatičkoj učionici do 27. listopada, a sudjelovanje je besplatno. Na natjecanje moraju donijeti pristupne podatke za e-Dnevnik, olovku i papir.

 
Kad se roditeljske ruke 3.a i 3.c slože… PDF Ispis

uredenje ucionice (1)

uredenje ucionice (2) Roditelji učenika 3.a i 3.c Osnovne škole Nikole Hribara zajedno s učiteljicama Vesnom Stipić i Vesnom Pučko u dvodnevnoj akciji potpuno su preuredili učionicu u kojoj njihova djeca pohađaju nastavu. „Inicijativa o uređenju učionice krenula je, kao i sve ostale dobre priče, spontano na prvom roditeljskom sastanku u rujnu. Nezadovoljni uvjetima i izgledom učionice najprije smo odlučili promijeniti zavjese i pano budući da je učionica ostakljena s dvije strane”, kazala je Vesna Stipić, učiteljica 3.a i inicijatorica akcije. I tako, korak po korak, uz veliko zalaganje roditelja, akcija je počela. Pridružili su nam se i donatori Banić promet, Feroterm, Margor, odvjetnički ured Vukina i Frischeis. Roditelji i učiteljice uzeli su u svoje ruke kistove, boje, alat i pločice te počeli s radovima...

„Želja nam je dati dobar primjer svojoj djeci, a nadamo se i poticaj ostalima da započnu svoju priču”, zadovoljno je rekla učiteljica Vesna Stipić.

Saznali smo, također, da je novi ravnatelj Stjepan Maravić dao punu potporu ovoj akciji, a obišao je i roditelje prigodom izvođenja radova. Odziv roditelja zaslužuje sve pohvale jer ne samo da su majstorski izveli radove nego su i novčano pomogli da se sve planirano uradi bez zastoja. Finale ove akcije uslijedit će uskoro kupnjom novih zavjesa. 

Preuzeto s portala www.cityportal.hr

 
Državna smotra učeničkih zadruga PDF Ispis

zadrugari zadar

Na Smotri učeničkih zadruga Zagrebačke županije naši su zadrugari osvojili 1. mjesto i stekli pravo sudjelovanja na Državnoj smotri. Državna se smotra održavala od 3. 9. do 6. 9. u Zadru. Učenice Leticia Sedlaček i Dorotea Maričić prezentirale su proizvode keramičara, likovne grupe, modelara i radove tehnikom kukičanja. Izložba je imala i prodajni karakter. Posjetitelji su s velikim zanimanjem pogledali izložbu hvaleći radove zadrugara.

 
Upoznajmo hrvatsku baštinu PDF Ispis

faust vrancic (2)

faust vrancic (1) U ponedjeljak 16. 10. 2017. učenici 7. i 8. razreda dodatne nastave iz kemije, uz pratnju Anite Kovačević, prof. kemije, prisustvovali su zanimljivom predavanju o Faustu Vrančiću u Područnoj knjižnici u Galženici.

Voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu dr. sc. Marijana Borić pokazala je kratki film o svestranom znanstveniku i inovatoru Faustu Vrančiću povodom 400. obljetnice njegove smrti.

Faust Vrančić bio je čovjek širokog znanstvenog interesa. Bavio se leksikografijom, filozofijom, teologijom i tehnikom, a tečno je govorio najmanje sedam svjetskih jezika.

Učenici su bili iznenađeni kada su otkrili da su padobran, viseći most i žičara izumi upravo Fausta Vrančića.

„Zadovoljni smo što smo saznali nešto više o najvažnijem konstruktoru i tehničkom piscu Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće“, izjavili su učenici. Želimo naučiti nešto više o inspirativnim osobama poput Fausta Vrančića koji su hrabro slijedili svoje snove.

 
Prvašići u ZOO vrtu PDF Ispis

zoo

"Hura, idemo u ZOO vrt! Gledat ćemo životinje! Smijemo li ih hraniti? Ima li lavova? Uh, ja ih se bojim. Ja sam već bila u ZOO. I ja, i ja.“

Sve su to bile riječi malih đaka prvašića kad su čuli vijest o posjetu ZOO vrtu.
U srijedu 11. listopada 2017. g. učenici 1. razreda područnih škola Gradići i Lomnica, u četvrtak 12. listopada učenici 1. a i 1. b te 13. listopada učenici 1. c i 1. d razreda bili su na terenskoj nastavi u Zoološkom vrt Maksimir.

Tema terenske nastave bila je Jedan životinjski dan. Učenici su upoznali raznolikosti životinjskog svijeta, sličnosti i razlike životinja sistematizirajući ih prema različitim obilježjima: prehrani, vremenu najveće aktivnosti... Snalazili su se u vremenu koristeći nazive doba dana u razgovoru i opisu aktivnosti životinja, razvijali su odgovoran stav i ljubav prema živim bićima.

Također, sudjelovali su u zanimljivom i poučnom predavanju i bili u prilici dodirnuti zmiju. Uzbuđenja i nevjerice na dječjim licima nije nedostajalo. Na povratku do škole prepričavali su se doživljaji s izleta.
O uspješnosti terenske nastave najbolje govore dječja pitanja: “Učiteljice, hoćemo li ponovno u ZOO vrt?“

Voditeljica Aktiva 1. razreda

Nevenka Sedmak

 
Dan kruha PDF Ispis

dan kruha 2017 (2)

dan kruha 2017 (1) U ponedjeljak 16. listopada 2017. prigodnim programom u matičnoj školi te u područnim školama u Gradićima i Donjoj Lomnici obilježili smo Dan kruha. Kao i svake godine, pod vodstvom naših vjeroučiteljica Marije Patrlj i Fanije Jelinčić, profesorica glazbene kulture Ane Blažević i Lidije Smolenicki, profesorice geografije Valentine Japec, profesorice likovne kulture Marije Lovrić te uz tehničku podršku profesora informatike Milana Omrčena, pripremili smo program sastavljen od prigodnih izložbi, pjesama, recitacija, plesova i igrokaza kojima se zahvaljivalo Bogu za sve plodove zemlje. Kako bismo lijepo obilježili taj dan, potrudile su se mame, bake i poneki tata. Nakon priredbe blagovali smo u razredima s učiteljicama i razrednicima. Posjetio nas je i pravi pekar. Ove smo godine priredili i “afrički stol“ kako bi i u ovim, za nas veselim trenutcima, u mislima bili s onima koji nemaju ili imaju manje od nas.

Bili smo u prigodi porazgovarati s gospođom Jozefinom, Afrikankom, majkom našeg učenika koja nas je u kratkom razgovoru upoznala s običajima i životom u Africi.

Gospođo Jozefina, koliko dugo živite u Hrvatskoj i nedostaje li Vam Afrika?

U prosincu će biti 4 godine otkako sam došla u Hrvatsku. Da, Afrika mi jako nedostaje.

Danas obilježavamo Dan kruha. Imamo u izobilju kruha, peciva i kolača. Kakav je kruh u Africi i od čega se pravi?

Kruh je od banana s rižom. Ne koristimo brašno. Vama se sigurno čini da je to neobičan kruh, ali, vjerujte mi, jako je ukusan.

Što najčešće jedete u Africi? Koja se jela pripremaju?

Riža je glavno jelo.

Koji Vam je najukusniji kruh u Hrvatskoj?

Kukuruzni kruh.

Možda zvuči nepravedno, ali kad pomislimo na Afriku, pomislimo odmah na siromaštvo i glad. Kakvo je stanje u državi iz koje Vi dolazite?

Afrika je siromašna zemlja. Mnogi gladuju i teško se živi. Nemaju ovako lijepo uređenu školu kao vi, nemaju odgovarajući pribor ni knjige iz kojih bi učili. Ako učenik ne donose svoj stolac, mora sjediti na podu, a to, pretpostavljate, nije baš udobno mjesto za učenje.

Koliko često idete u Afriku?

U Africi sam bila jedanput otkad sam u Hrvatskoj.

 

Zahvaljujemo gospođi Jozefini na razgovoru.

Na naša pitanja odgovorala je na hrvatskom jeziku koji želi u potpunosti savladati.

Želimo joj da što prije tečno govori naš jezik i, naravno, da se lijepo osjeća u Hrvatskoj.

 
Gradsko natjecanje u futsalu djevojčica 7. i 8. razreda PDF Ispis

Gradsko natjecanje djevojcice futsal

Dana 12. listopada 2017. u našoj je školi održano Gradsko natjecanje djevojčica 7. i 8. razreda u futsalu. Sudjelovalo je 5 ženskih ekipa osnovnih škola s područja Velike Gorice. U finale su ušle ekipe OŠ Nikole Hribara i OŠ Eugena Kumičića. Pobijedila je OŠ Eugena Kumičića rezultatom 3 : 0. Naše su djevojčice sretne zbog sudjelovanja u natjecanju, zadovoljne su postignutim rezultatom, ali misle da su mogle pokazati i bolju igru. Još zadovoljnije su, naravno, djevojčice iz OŠ Eugena Kumičića čija nam je kapetanica Petra Basta, ne skidajući osmijeh s lica, rekla da je jako ponosna na igru svoje ekipe i pobjedničku poziciju.

 
Sjednica Dječjeg gradskog vijeća PDF Ispis

Sjednica DjeCjeg gradskog vijeCa

karla butorac U četvrtak 12. listopada 2017. g. održana je prva sjednica Dječjeg gradskog vijeća u našem gradu. Sjednicu je vodila naša učenica, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, Karla Butorac. Prije pitanja vijećnika, zamjenica predsjednice Mara Miličević i tajnica Rebecca Frangen, ukratko su nas izvijestile o radu Dječjeg gradskog vijeća u protekloj godini. Potom nam se obratio i vijećnik Ivan Fujs koji je naglasio neke naše zajedničke stavove.

Učenici te djeca iz goričkih vrtića i škola iznijeli su svoje prijedloge, želje, pitanja i očekivanja gradonačelniku Draženu Barišiću i njegovim zamjenicima Ervinu Kolarcu i Krešimiru Ačkaru.
Eriku Matković, učenicu naše škole, zanimalo je hoće li se “Let`s go out party?” češće održavati. Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar rekao je da će se ovo događanje ako bude posjećeno u velikom broju, održavati svakog vikenda.

Predsjednica Karla Butorac je pitala gradonačelnika hoće li se iduće godine sufinancirati knjige i radne bilježnice učenicima srednjih škola. Gradonačelnik je objasnio kako srednje škole nisu pod upravom Grada, ali da očekuje od mladih vijećnika da naprave prijedlog koji će poslati županu kako bi se ostvarilo barem djelomično sufinanciranje knjiga ili pribora.

Nakon završetka sjednice gradonačelnik je sve vijećnike počastio pizzom.

Ivona Pejak, 8. e

 
Rezultati akcije sakupljanja starog papira - listopad 2017. PDF Ispis

U srijedu 11. studenog 2017. godine provedena je akcija sakupljanja starog papira. Bila je ovo jedna vrlo uspješna akcija u kojoj smo sakupili skoro 5 000 kilograma starog papira!

U tablicama možete provjeriti koliko papira je sakupio svaki razred.

1. razred

 

2. razred

 

3. razred

 

4. razred

 

1. a

808

2.a

87

3.a

235

4.a

36

1.b

30

2.b

26

3.b

77

4.b

100

1.c

596

2.c

77

3.c

0

4.c

91

1.d

141

2.d

19

3.d

248

4.d

77

2.e

235

4.e

17

5. razred

 

6. razred

 

7. razred

 

8. razred

 

5.a

39

6.a

0

7.a

35

8.a

143

5.b

63

6.b

0

7.b

12

8.b

0

5.c

0

6.c

0

7.c

39

8.c

0

5.d

270

6.d

9

7.d

226

8.d

845

5.e

15

6.e

0

7.e

34

8.e

0

5.f

0

6.f

272

7.f

0

8.f

0

 

 
Gradsko natjecanje u futsalu, dječaci 7. i 8. razreda PDF Ispis

Gradsko natjecanje u futsalu (2)

Gradsko natjecanje u futsalu (1)

Dana 10. listopada 2017. u velikoj dvorani naše škole održano je gradsko natjecanje u futsalu dječaka 7.-ih i 8.-ih razreda. Ugostili smo ekipe svih osnovnih škola s područja Velike Gorice i okolice. Natjecanje je započelo u jutarnjim satima, a završilo poslijepodne.

U finalu su snage odmjerili učenici OŠ Nikole Hribara i OŠ Eugena Kvaternika, no zasluženo su pobjedu odnijeli dječaci naše škole. Pitali smo nekoliko ekipa što im se najviše svidjelo na što su odgovorili da su im se najviše svidjeli sendviči, no bili bi bolji da su veći. Na pitanja što su očekivali i kako su zadovoljni postignutim rezultatom odgovorili su kako očekuju barem polufinale, a za postignuti rezultat su nam rekli da su mogli i bolje odigrati.

Također smo pitali nekoliko pitanja i kapetana ekipe OŠ Nikole Hribara, Frana Vujnovića, o postignutim rezultatima na što nam je on odgovorio: „Organizacija je bila odlična. Očekivali smo prvo mjesto što smo na kraju i ostvarili.“ Na pitanje što mu se najviše svidjelo, Fran je ponosno odgovorio: „Pa, bilo mi je sve super i ne bih ništa promijenio Zadovoljan sam postignutim rezultatom.“

Za našu momčad nastupili su još: Matej Matić, Tihomir Sečenj, Tomislav Sečenj, Filip Šolić, Dorian Zebec, Leo Mostarlić, Ivan Jančić, Fran Kuzmić i Hrvoje Barišić.

U prilogu možete pogledati i konačne rezultate svih utakmica odigranih 10. listopada 2017. godine.

Rezultati gradskog natjecanja u futsalu 7. i 8. razredi

Novinarke: Ema Injić, Ellen Ljevar i Mirna Debeljak

Voditelj natjecanja: Božidar Šaban, prof.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 29

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Slučajna slika

slucajna5.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:90
Posjeta jučer:154
Posjeta ovaj mjesec:2396

Pročitajte još i ovo!

Izvannastavne aktivnostiCvjećari

Utorak, 10 Ožujak 2015

article thumbnailAktivnim sudjelovanjem u praktičnim radovima učenici naše škole upoznaju i usvajaju znanja o njezi i razmnožavanju najčešćih ukrasnih biljaka posađenih u otprilike 110 posuda. Time se kod...
... pročitaj cijeli tekst...

Izvannastavne aktivnostiMladi istraživači

Srijeda, 25 Veljača 2015

article thumbnail  Mladi istraživači su učenici 7. i 8. razreda dodatne nastave kemije koji se kroz znanstvene metode tj. kritičko promatranje i izvođenje pokusa, uče rješavanju problema i otkrivaju...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...