OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
Završnica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2023. PDF Ispis

Završnica Nacionalnog kviza

Završnica Nacionalnog kviza(2) Dana 15. studenog 2023., učenici koji su rješavali Nacionalni kviz za poticanje čitanja i članovi izvannastavne aktivnosti Veliki čitateljski klub prisustvovali su Završnoj svečanosti Nacionalnog kviza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uz prigodan program Triko Cirkus Teatra. Pozdravni govor održala je voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabela Mauro, a zatim nam se obratila Višnja Cej, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba te ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanka Stričević. Ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice predstavila nam je trenutačno postavljenu izložbu o Elzi Kučeri, koja je među mnogim svojim titulama bila prva žena knjižničar u Hrvatskoj. Tema Nacionalnog kviza za poticanje čitanja ove godine bila je „Pronađeni u prijevodu“. U sklopu kviza, uz online izvore informacija, učenici su otkrivali zanimljivosti o tri knjige: Alexander von Humboldt Volkera Mehnerta i Claudie Lieb, s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković; Nahoče iz Wammerswalda Stefana Boonena, s nizozemskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija i Tajni vrt Francesa Hodgsona Burnetta, s engleskoga preveo Ivan Ott. Spomenute prevoditeljice, Lara Hölbling Matković i Svetlana Grubić Samaržija bile su s nama i na Završnoj svečanosti. Recenzije navedenih knjiga čitala su djeca iz akcije Riznica recenzija nastale u okviru projekta Ključ do znanja Knjižnice Dugave. S obzirom na ovogodišnju temu Nacionalnog kviza za poticanje čitanja „Pronađeni u prijevodu“ i sloganu Mjeseca hrvatske knjige „Nek' ti riječ ne bude strana(c)… tijekom kojeg se kviz odvijao, poseban naglasak stavljen je na kvalitetne prijevode svjetske književnosti za djecu i mlade, istaknute hrvatske prevoditelje te njihovu ulogu u spajanju djece s kvalitetnom svjetskom literaturom.

 
Interliber 2023. PDF Ispis

Interliber 2023

Članovi izvannastavne aktivnosti Mladi knjižničari posjetili su Interliber na Zagrebačkom velesajmu. Upoznati s programom događanja, najviše ih je zainteresirala promocija knjige „Osnove kriminalistike“ koju je organizirao MUP – Policijska akademija Prvi hrvatski redarstvenik te predstavljanje novih dječjih romana urednika Božidara Prosenjaka, našeg istaknutog sugrađanina u organizaciji nakladnika Alfa. Učenici su obišli sve paviljone i iskoristili popuste te obogatili svoje „kućne knjižnice“ naslovima koje su dugo priželjkivali. Odlazak na Interliber uvijek bude ugodno druženje, a završava raspravom o različitim književnim ukusima i širenju vidika poticanjem čitanja međusobno preporučenih knjiga.

 
Završna svečanost Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica PDF Ispis

U školskoj knjižnici održana je Završna svečanost povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, a čija je tema ove godine bila Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju. Školska knjižnica je za naše učenike mjesto gdje se čita, recitira, glumi, pjeva, svira i pleše i u skladu s time proslavili smo ovaj događaj.

Zabavan program vodila je Ema Ivana Vukoja, učenica 7. d razreda. Kao prvog izvođača predstavila je Frana Dobrenića, učenika 5. d razreda koji je na saksofonu pripremio skladbu Musicolor Willya Van Dorsselaera . Svojim igrokazom Jesenski razgovori obradovali su nas i naši gosti, učenici 2. a razreda područne škole Gradići, a to su: Nika Dumančić, Matej Marinčić, Borna Ačkar, Noa Petrović, Lea Obradović i Ena Radenić te recitacijama pjesama Zec i vjeverica i Predznak koje su pripremili Noa Petrović, Vito Stubičar i Marija Šumanović. Pjesmu Pjevam jeseni pročitala nam je Rebeka Pavišić, učenica 2. b razreda. Nea Car Jergović, učenica 8. d redovito dolazi u školsku knjižnicu svirati klavir, a za ovu svečanost odlučila se za skladbu Lied Friedricha Seitza na violini. Paola Zdelar, također učenica 8. d razreda, odsvirala nam je na klaviru The second Waltz Dmitrija Šoštakovića. Tilen Sili, učenik 2. a razreda područne škole Gradići voli nogomet i zato nam recitirao pjesmu Nogomet u razredu, a Vito Stubičar nas je na simpatičan način upoznao s Grgom Čvarkom. Neki učenici više vole kompjutere od knjiga, ali i oni imaju svoj kutak u školskoj knjižnici gdje mogu igrati edukativne igre i pretraživati izvore podataka. Stoga nam je Gita Jerbić, učenica 2. b razreda pročitala pjesmu Kompjutorsko vrijeme. Učenik Sven Pandurović iz 3. b razreda jako voli čitati i imao je čast pročitati pjesmu Školska knjižnica, bivšeg učenika naše škole Erika Vučilovskog, a Darija Omrčen, učenice 2. b razreda udijelila nam je savjet recitirajući pjesmu Pritisni prstom glavu. Budući da knjižnica voli mir, tišinu, pristojno ponašanje i, iznad svega lijepe riječi, Franka Pavišić, učenica 2. b razreda pročitala nam je pjesmu Lijepe riječi.

Na kraju svečanosti obratio nam se ravnatelj i uručio nagrade učenicima, našim najčitačima i pobjednicima natječaja za najbolji plakat na temu: Školska knjižnica – moje sretno mjesto.

Najčitač u kategoriji od 1. do 4. razreda je Sven Pandurović iz 3. d, a u kategoriji od 5. do 8. razreda Ivana Jaroš iz 5. b.

Pobjednici natječaju su:
Nika Balač i Eva Kovačić iz 2. d razreda
Lea Petrović iz 4. d razreda, Pavla Plepelić i Sara Marušić iz 4. e
Lana Agatić iz 8. b i Vyra Murzych iz 8. c razreda

Posebno smo ponosni što su na priredbi sudjelovali naši učenici 2. a razreda iz Područne škole Gradići.

Svi pristigli radovi na natječaj Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje mašta i kreativnost cvjetaju bit će izloženi na Dan škole.

 
Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave - maturalno putovanje PDF Ispis

maturalac

Osnovna škola Nikole Hribara
Velika Gorica, Ruđera Boškovića 11.

KLASA: 602-01/23-09/1
URBROJ: 238/31-20-02-23-1

Velika Gorica, 14. studenoga 2023.

 

Povjerenstvo
za provedbu javnog poziva i izbor najbolje ponude za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave – maturalnog putovanja objavljuje

 

JAVNI POZIV ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE MATURALNO PUTOVANJE

 

Pristigle ponude trebaju biti u skladu s propisima vezanim uz turističku djelatnost ili sukladno posebnim propisima. Ponuditelj dostavlja ponude razrađene po traženim točkama i s ukupnom cijenom po učeniku. U obzir će se uzimati ponude zaprimljene u poštanskom uredu ili osobno dostavljene na školsku ustanovu do roka navedenog u obrascu.

U prilogu je obrazac s uvjetima za školsku ekskurziju.

Povjerenstvo

 
Nijemci u Grazu i tvornici Zotter PDF Ispis

Graz

Graz (2) Učenici sedmih razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika 10. 11. 2023., zajedno su sa svojim profesoricama Petrom Bedeniković, Josipom Omrčen, Ivonom Štrekelj i Marijom Vnučec, posjetili Graz i tvornicu čokolade Zotter u mjestu Riegersburg, nedaleko od Graza.

Najprije su obišli tvornicu čokolade Zotter, neobični projekt obitelji Josefa Zottera. Obilazak smo počeli kinoprojekcijom o nastajanju čokolade, nabavi i pripremi kakaovca, kušali smo brojne vrste i pripravke od čokolade te obišli zoološki vrt u sklopu tvornice, koja voli naglasiti svoju ekološku osviještenost i ekoproizvodnju . Uputili smo se zatim u razgled grada Graza i njegovih znamenitosti: Kunstmuseum, Murinsel, Rathaus, Landhaus, Opera, Mauzolej Ferdinanda II,Schlossberg.

Prije povratka kući, odmorili smo se u shopping centru Seiersberg, gdje su učenici imali malo slobodnog vremena za jelo, kupnju i sl. U večernjim satima, veseli i puni dojmova, vratili smo se kući u Veliku Goricu.

Josipa Omrčen, prof. njemačkog jezika

 
Atom liga PDF Ispis

atom liga(2)

atom liga Dana 9. 11. 2023. održano je natjecanje Atom liga. Natjecanje je ekipno, a svaka ekipa je sastavljena od triju članova. Učenici rješavaju po devet zadataka iz fizike, matematike i kemije te jedan dodatni zadatak koji sadrži gradivo triju predmeta.

Među 209 ekipa iz cijele Hrvatske sudjelovale su i dvije ekipe osmaša iz naše škole.

Ekipa br. 1: Petra Melvin Cruickshank, 8.d, Mia Vidović, 8.c , Veronika Zubec, 8.d.

Ekipa br. 2: Petar i Pavao Karas, 8.c, Ena Novak, 8.a.

Ekipa br. 1 zauzela je 82. mjesto, a ekipa br. 2. odlično 3. mjesto.

Učenike su za natjecanje pripremale učiteljice Antonija Fartek (fizika), Željka Gabud (matematika) i Anita Kovačević (kemija).

Učenicima čestitamo na postignutom uspjehu i želimo im sreću u Drugom kolu koje se održava u proljeće.

Antonija Fartek

 
Županijsko natjecanje školskih športskih društava u plivanju za osnovne i srednje škole Zagrebačke županije PDF Ispis

zupanijsko natjecanje_plivanje

plivanje Natjecanje se održalo na bazenu ŠRC Velika Gorica 8. 11. 2023. u organizaciji OŠ Nikole Hribara.

Na natjecanju je sudjelovalo 12 osnovnih i 5 srednjih škola Zagrebačke županije. Ukupno je sudjelovalo 119 učenika i učenica u 4 kategorije. Utrke su se odvijale u disciplinama: leđno, prsno, leptir, slobodno, štafeta 4 x 50 m mješovito, štafeta 4 x 50 m slobodno. Nakon sportskog dijela natjecanja svečano proglašenje i ručak održano je u hotelu Garden Hill. Medalje i pehare najboljim ekipama podijelio je predstavnik Ureda za obrazovanje, mlade i sport Grada Velika Gorica gospodin Neven Topolnjak.

Ljestvice poretka

Osnovne škole:
dječaci 1. mjesto – OŠ Nikole Hribara
djevojčice 1. mjesto – OŠ Eugena Kumičića.

Srednje škole:
mladići 1. mjesto – Gimnazija Velika Gorica
djevojke 1.mjesto – Gimnazija Velika Gorica.

Čestitke prvoplasiranim ekipama koje će predstavljati Grad Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na Državnom prvenstvu školskih športskih društava.

 
Prvašići u Knjižnici Galženica PDF Ispis

Učenici 1. a i 1. d razrednih odjela Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić i Jadrankom Jelisavac posjetili su 3. studenoga 2023. Knjižnicu Galženica u Velikoj Gorici.

Ljubav prema knjizi kod djece se razvila tijekom djetinjstva roditeljskim čitanjem priča koje su ih povezale zajedničkim iskustvom čitanja. Polaskom u školu nastavljamo njegovati i dalje razvijati zanimanje djeteta za čitanjem i ljepotom pisane riječi. Kako bismo pridonijeli stvaranju određenih čitalačkih navika i poticali izražavanje i stvaranje učiteljeva je zadaća prepoznati čitalačke interese svakog pojedinog učenika.

Odlazak u knjižnicu prvašićima je bio uzbudljiv događaj i iskustvo. U tome ih ni kiša nije omela. Slušali su priče o knjižnici i Mjesecu hrvatske knjige te priče koje su im čitali knjižničarka Dražena i knjižničar Matija. Uživali su u ilustriranim slikovnicama „Juha od bundeve“, „Vuk koji je tražio ljubav“, Vuk koji je želio postati superjunak“, „Vuk koji je želio obići svijet“ i „Kiša“.

Knjižničari su ih uputili u dio knjižnice namijenjen djeci. Razgledavali su police pune knjiga što je potaklo njihovu znatiželju i želju za istraživanjem svijeta riječi.

I dok su se učenici zabavljali listajući i čitajući slikovnice, priče, stripove… jedna nezainteresirana djevojčica samo ih je promatrala stisnuta uz policu. Njezine misli bile su daleko od svih ovih knjiga. Nije ih željela ni pogledati. Učiteljica i knjižničari su svojom znalačkom vještinom i iskustvom doznali kako je njezina strast crtanje, a ne knjige. Knjižničar Matija potrudio se naći knjigu koja upravo priča o umjetnosti crtanja „ Umjetnost započinje linijom“. Djevojčicu nije trebalo dugo nagovarati da u ruke primi knjigu u kojoj je pronašla nove ideje za svoje likovno izražavanje. Knjiga je potakla njezinu znatiželju i želju za istraživanjem svijeta riječi. Njezinom oduševljenju priključili su se i drugi učenici koji su zajedno s njom listali i proučavali stranicu po stranicu kreativne likovne priče. Knjigu nije ispuštala iz ruku ni onda kad je došla do posljednje stranice. Posudila je knjigu kako bi njezin sadržaj još jednom pozorno proučila kod kuće.

Svoju radost posjetom Knjižnici Galženica Velika Gorica učenici su uveličali pjesmom Lepo naše Turopolje koju su otpjevali knjižničarima te posudili knjige koje su posebno privukle i zainteresirale njihovu maštu.

Učiteljice zahvaljuju knjižničarima na suradnji, a osobito što svojom motivacijom i zanimljivim metodama i vještinama pridonose razvoju interesa i potreba svakog djeteta.

„Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle!“

Učiteljice savjetnice

Jadranka Jelisavac i Vesna Stipić

 
Još jedan Job shadowing u našoj školi PDF Ispis

U razdoblju od 25. do 27. listopada 2023. naša škola bila je domaćin učiteljicama iz Češke na Job shadowingu u sklopu Erasmus akreditacije. Job shadowing je dio Erasmus+ programa, oblik stručnog usavršavanja, na kojem učitelji gosti promatraju rad učitelja domaćina. Naše gošće, učiteljice češkog i ruskog jezika te češkog jezika i likovne kulture, došle su iz Praga. U tri nastavna dana posjetili su nastavne sate u razrednoj nastavi kod Jadranke Jelisavac i Vesne Stipić, geografije kod Valentine Japec, povijesti kod Natalije Kukor, vjeronauka kod Marije Patrlji Erike Likan Kelentrić, hrvatskog jezika kod Antonije Vađić Žilić, engleskog jezika kod Sanje Božinović i Gordane Živković, likovne kulture kod Marije Lovrić i glazbene kulture kod Branke Kopilović.

Učenici naše škole saznali su kako funkcionira škola u Češkoj, čime se djeca bave u slobodno vrijeme, kako izgleda život u Pragu, a neki su i poželjeli otputovati tamo.

Našim gošćama želimo sretan povratak kućama i zahvaljujemo na novim iskustvima!

Valentina Japec

 
Put u prošlost – posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla PDF Ispis

Učenici 4. razreda naše škole 26. listopada 2023. godine posjetili su Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Bila je to naša prva izvanučionička nastava ove školske godine.

Put u prošlost započeli smo posjetom modelu rudnika ugljena i metala u prirodnoj veličini smještenog u podzemnim prostorijama Muzeja. Rudarska jama ukupne duljine više od 300 metara s najvećom dubinom od 6 metara pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika. Ovaj Rudnik je i u svjetskim razmjerima cjeloviti prikaz rudarstva sredinom 20. stoljeća i jedini je „živi“ spomenik napuštenih i zaboravljenih podzemnih kopova u Hrvatskoj. U odjelu Vatrogastva učenici su vidjeli povijesni razvoj vatrogasne tehnike i načine gašenja požara od početaka do danas. U Apisariju su vidjeli prikaz povijesti uzgoja pčela. Njegova posebnost je u živim pčelama koje su smještene u tri košnice sa staklenim stijenkama. Cijevima od pleksistakla pčele nesmetano izlaze iz Muzeja i same se opskrbljuju za osnovne životne potrebe. U odjelu Prometna sredstva učenici su vidjeli povijesni razvoj prometnih sredstava na kopnu, vodi i u zraku.

Posjetom Muzeju učenici su doživjeli ono što su ljudi tisućljećima korak po korak stvarali i iz dana u dan napredovali. Bila je ovo još jedna u nizu edukativnih i zanimljivih izvanučioničkih nastava učenika naše Škole.

Ksenija Petrlin-Jurić, mag. prim. educ.

voditeljica Aktiva 4. razreda

 
Lora u Tanzaniji PDF Ispis

Lora, Tanzanija

Lora, Tanzanija(1) Dana 24.10.2023. posjetila nas je naša bivša učenica Lora Likan Kelentrić i obradovala nas svojom pričom o Tanzaniji u kojoj je kao volonter udruge Kolajna ljubavi provela dva mjeseca. Lora nas je učila svahili, upoznala nas je s hranom koju jedu, organizacijom školskoga sustava, slavljenjem mise i drugim zanimljivim detaljima iz svakodnevnoga života. Prvaši, šestaši i osmaši imali su i pitanja za Loru, a neki su i sami rekli kako bi željeli jednoga dana volontirati u Africi. Lora je također rekla da bi voljela sve ponoviti, a najviše je zahvalna Africi koja ju je naučila da bude opuštena i zahvalna na malim stvarima. Rekla je kako mi imamo sve, a nismo sretni, a oni nemaju ništa, a ne skidaju osmijeh s lica i žive život punim plućima. Ovo izlaganje u knjižnici, a kasnije i na satu razrednika te katoličkoga vjeronauka povezali smo s našim školskim projektom Za zdravlje bez mana - zdrava hrana svakog dana, a i s volontiranjem po kojemu je naša škola već godinama poznata. Hvala Lori i ovim putem, ponosni smo na nju!

Marija Patrlj

 
Europski tjedan programiranja 2023. PDF Ispis

Dana 18. i 19. listopada 2023. u našoj su školi održane dvije računalne radionice kojima su se učenici i učitelji naše škole uključili u obilježavanje Europskoga tjedna programiranja. Cilj radionica bio je pokazati učenicima da programiranjem mogu oživjeti svoje ideje, stvarati i graditi u tri dimenzije, čak i uz pomoć umjetne inteligencije, i tako obradovati sebe i druge.

Europski tjedan programiranja (#CodeWeek) društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Ova inicijativa pokrenuta je 2013. kada je organizirano svega nekoliko stotina događaja, dok je prošle godine diljem Europe organizirano više od 70 tisuća događaja. Glavna je zamisao učiniti programiranje transparentnijim, demistificirati povezane vještine i okupiti motivirane ljude u zajedničkom učenju.

Uz našu školu suorganizatori ovoga događaja su Hrvatski savez informatičara i Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike iz Velike Gorice, koji su učenicima poklonili čokoladice i sokove kako bi povratili energiju utrošenu u zahtjevne, ali učenicima iznimno zanimljive radionice.

Radionice su vodili učitelji naše škole Tihana Ferko i Milan Omrčen, a u njima su sudjelovali učenici šestih razreda druge smjene.

 
Izvanučionička nastava u Muzeju krapinskih neandertalaca PDF Ispis

terenska nastava Krapina (1)

terenska nastava Krapina (2) Dana 18. listopada učenici 5. d, e i f razreda posjetili su, s učiteljima povijesti (Ivica Kirin) i geografije (Marija Majdak Forjan), Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Krapinski pračovjek, znanstveno poznat kao Homo sapiens neanderthalensis, otkriven je davne 1899. kada su počela geološka i paleontološka istraživanja na Hušnjakovu brdu u Krapini. Iskapanja je nadzirao profesor Dragutin Gorjanović-Kramberger, poznati hrvatski geolog, paleontolog i paleoantropolog. Njegova djela dala su značajan doprinos europskoj i svjetskoj znanosti o fosilnom čovjeku.

U pješčenjačkim naslagama špilje visine 8 metra nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, što predstavlja najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskoga čovjeka prikupljenu na jednom lokalitetu. Osim ljudskih kostiju pronađeni su ostaci špiljskoga medvjeda, sivoga vuka, losa, golemoga jelena, toplodobnoga nosoroga, pragoveda i mnogih drugih životinja. Pronađena su i kamena oruđa.

Učenici su pažljivo pogledali kratak film u Muzeju te su uz stručno vodstvo obišli Muzej u kojemu su obrađeni postanak svijeta, povijest Zemlje, prvi organizmi pa tako možemo pratiti slijed razvoja života.

Povratak u Školu bio je u poslijepodnevnim satima. Iako umorni, učenici su sve vrijeme bili odlično raspoloženi.

Marija Majdak Forjan

 
Za zdravlje bez mana – svježa hrana svakog dana PDF Ispis

Dana 18. 10. 2023. godine u sklopu projekta Za zdravlje bez mana – svježa hrana svakog dana, koji se provodi u našoj školi, a u kojem sudjeluju Ana Lovrić, tajnica, Jadranka Jelisavac i Vesna Stipić učiteljice 1. d i 1. a razreda, te Marija Patrlj, razrednica 6.a razreda, održano je predavanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Predavanje je održala dr.med. Ivona Bakmaz Dubravka koja je najprije upoznala prvaše, a podsjetila šestaše i osmaše zašto je važno hraniti se zdravo, održavati higijenu, baviti se sportom te osobito kretati se na zraku i biti u doticaju s prirodom. Nakon što smo zajedno puno toga naučili, prvašići su riješili radne listiće te tako pokazali koliko su pažljivo slušali doktoricu, a doktorica se za to vrijeme obratila šestašima i osmašima te im posebno skrenula pozornost na probleme koji nastaju zbog poremećaja u prehrani, s naglaskom na uzroke; govorila je o štetnosti uzimanja energetskih napitaka, pušenja, a sve je zorno potkrijepila primjerima iz prakse što je oduševilo i šestaše i osmaša, a i nas velike. Dojmove o predavanju izrekle su osmašice Jana, Marta i Helena.

Jana: „Ovo predavanje bilo je vrlo poučno i zabavno. Svi smo naučili jako puno i uz to se i nasmijali. Doktorica nam je sve jako dobro objasnila, bila je jako vesela, zabavna i pozitivna.“

Marta: „Meni se ovo predavanje jako svidjelo, bilo je zanimljivo i naučila sam nešto novo. Doktorica je bila smiješna i vesela zbog čega mi se predavanje još više svidjelo. Voljela bih da su ovakva predavanja češća.“

Helena: „Predavanje je bilo jako poučno i zanimljivo. Doktorica je bila jako draga i sviđa mi se njezin stav tijekom predavanja. Predavanje je bilo dobro. Trebamo češće imati takva predavanja.“

Jadranka Jelisavac, Marija Patrlj i Vesna Stipić

 
Obilježili smo tjedan svemira PDF Ispis

planetarij(2)

planetarij U sklopu nastave geografije u našoj smo školi 17. listopada obilježili tjedan svemira. U goste smo pozvali Odiseju, najveći mobilni planetarij u Hrvatskoj. Kroz otvor planetarija ušli smo u svemir, bili smo na nezaboravnom putovanju kroz zvjezdano nebo. Istražili smo planete, zvijezde i galaksije. Otputovali smo do kraja vidljivog svemira.

Upoznali smo prve putnike u svemir, rakete u kojima su putovali, planete Sunčeva sustava i samo Sunce, saznali smo što je pomrčina i izlazi li Sunce uvijek na istoku. Naučili smo po čemu se Mjesec razlikuje od ostalih prirodnih satelita drugih planeta. Uvidjeli smo veličinu zviježđa i vidjeli gdje se nalaze najveće zvijezde na nebu.
Istražili smo put od nastanka svemira do kraja svemira.

Na kraju smo, tekućim dušikom, pretvorili bananu u čekić, zaledili smo cvijeće i vidjeli mnoštvo drugih pokusa.

Marija Majdak Forjan

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 83

Erasmus+ Facebook

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna3.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:92
Posjeta jučer:188
Posjeta ovaj mjesec:2883

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaO projektu „Slušamo i ilustriramo Pinokija“

Srijeda, 16 Ožujak 2022

article thumbnailProjekt školske knjižnice „Slušamo i ilustriramo Pinokija“ započet je na inicijativu knjižničarke Monike Meštrović s ciljem poticanja čitanja „debelih“ lektira i razvoja čitalačkih...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...