OS Nikole Hribara - Velika Gorica

Najveća škola u Velikoj Gorici
Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave - maturalno putovanje PDF Ispis

maturalac

OŠ Nikole Hribara
Ruđera Boškovića 11
Velika Gorica

Klasa: 602-01/22-01/192
Urbroj: 238/31-20-02-22-1

U Velikoj Gorici, 15. 11 2022.

 

Povjerenstvo

za provedbu javnog poziva i izbor najbolje ponude za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave – maturalnog putovanja objavljuje

 

JAVNI POZIV ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE – MATURALNO PUTOVANJE

 

Pristigle ponude trebaju biti u skladu s propisima vezanim uz turističku djelatnost ili sukladno posebnim propisima. Ponuditelj dostavlja ponude razrađene po traženim točkama i s ukupnom cijenom po učeniku. U obzir će se uzimati ponude zaprimljene u poštanskom uredu ili osobno dostavljene na školsku ustanovu do roka navedenog u obrascu.

U prilogu je obrazac s uvjetima za školsku ekskurziju.

Povjerenstvo

 
Natjecanje „Dabar“ PDF Ispis

Dabar 2022

Dabar 2 Učenici naše škole i ove su godine sudjelovali u natjecanju „Dabar“. „Dabar“ je međunarodno natjecanje koje promiče informatiku i računalno razmišljanje među učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim učiteljima i širom javnosti. Natjecanje se odvija u više od stotinu zemalja na šest kontinenata.

Natjecanje je u našoj školi održano od 7. do 11. studenoga 2022. u školskim računalnim učionicama, pod vodstvom učitelja informatike. U njemu su sudjelovali učenici od drugih do osmih razreda.

„Dabar" je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su osmislili stručnjaci iz različitih zemalja. Zadatci su osmišljeni tako da potiču logičko razmišljanje, primjenu temeljnih informatičkih koncepata te razvoj različitih strategija rješavanja.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga „Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 
Erasmus+ projekt Teaching for the future – Project Based Learning PDF Ispis

Završna aktivnost PBL-a je geografski projekt „Šetnja kulturnom baštinom Velike Gorice“. Tijekom projekta učenici su usvojili pojam kulturne baštine, proučavali kulturnu baštinu Velike Gorice, te upoznali i naučili raditi u novom digitalnom alatu ThingLink. Rad na projektu odvijao se u nekoliko faza. Prvo su na satovima geografije učenici naučili na što se odnosi pojam kulturna baština te dobili zadatak istražiti kulturnu baštinu zavičaja (Turopolja), pri čemu smo naglasak stavili na graditeljstvo. Nakon toga trebalo je riješiti problem kako digitalno prikazati kartu Turopolja s lokalitetima kulturne baštine. Kao digitalni alat koji ima ono što nam je bilo potrebno, a da je dovoljno jednostavan i učenicima, pokazao se ThingLink. Učenici su izradili svoje prijedloge, a nakon toga ujedinili smo ih u jedinstvenu „Šetnju kulturnom baštinom Velike Gorice“.

https://www.thinglink.com/card/1643916529227530241

Učenici su radom na ovom projektu usvojili nove geografske sadržaje, unaprijedili kritičko mišljenje, komunikacijske i IKT vještine.

S projektnom nastavom nastavit ćemo i u budućnosti, povezujući geografske sadržaje s aktualnim temama za učenike.

Valentina Japec

 
Terenska nastava u Vukovaru PDF Ispis

Vukovar Učenici osmih razreda u pratnji svojih razrednica Matee Meštrović, Željke Gabud, Branke Kopilović, Višnje Ridzak, Roberte Marčec, Dorotee Štuban i učitelja u pratnji, Ivice Kirina, Ive Rimac i Irene Lacković bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru. Dvodnevna terenska nastava održana je 28. i 29. listopada 2022. godine.

Prvi smo dan slušali predavanja o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar. Tijek i značaj Bitke za Vukovar razjasnio nam je časnik Hrvatske vojske i sudionik obrane grada Vukovara. Posjetili smo i Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, smješten u dvorcu Eltz te naučili brojne zanimljivosti o povijesnoj i kulturnoj baštini grada. U nastavku dana razgledali smo središte grada. Večer je bila predviđena za druženje i ples.

Drugoga dana obilazili smo najvažnije lokacije vezane uz stradanje Vukovara. Posjetili smo vukovarsku bolnicu u čijim smo skučenim podrumskim prostorijama slušali o svakodnevnim granatiranjima i borbi za živote ranjenika, zatim Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen-dom Ovčara, mjesto stradanja civila i ranjenika iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnom smo groblju i na Ovčari, u tišini i s puno poštovanja, upalili svijeće za sve koji su izgubili život za slobodu Hrvatske. Obišli smo i tzv. Kukuruzni put kojim je opkoljenom Vukovaru dopremana pomoć, posjetili Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova gdje smo pogledali i dokumentarni film o Domovinskom ratu.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira, predavanjem s kojeg su učenici svojim domovima ponijeli poruke mira, nenasilja i tolerancije. Terensku nastavu zaokružili smo kvizom znanja u kojem se natjecalo šest osnovnih škola. Našu su školu predstavljali Jakov Stepanić, učenik 8. c razreda i Bartol Stublić, učenik 8. f razreda. Borba je bila napeta, a našim odličnim predstavnicima pobjeda je izmakla za jedan bod. Ponosni na njih, puni dojmova zbog svega što smo čuli i naučili, krenuli smo put Velike Gorice i u večernjim satima sretno stigli pred našu školu.

 
Završna svečanost Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica PDF Ispis

završna svečanost (1)
Mjesec listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM). Školske knjižnice diljem svijeta obilježavaju ga na sebi poseban način. U našoj školi već je postao tradicija: nagradni natječaj, skupljanje donacija i Završna svečanost. Ovogodišnja tema Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica  je Čitanje za svjetski mir i sklad. Naša knjižnica raspisala je natječaj za najuspješniju slikopriču na temu Gradim mir u svijetu. Na Završnoj svečanosti bilo je zabavno. Učiteljica Mirjana Popovčić-Smolčić sa svojim učenicima 1. b razreda: Frankom i Rebekom Pavišić, Dariom Omrčen, Noelom Haramustekom i Gitom Jerbić, pripremila nam je pjesmu Jesen, igrokaz Jesenko i recitaciju Čitanje. Barbara Bartovčak iz 6. e razreda pročitala nam je recitaciju Prvoškolski život. Ana Markanović, učenica 6. e razreda i polaznica Umjetničke škole Franje Lučića otplesala je svoju koreografiju suvremenog plesa. Učenice 6. d razreda, Izabela Janaček i Iva Špišić pročitale su nam recitacije Kako je lijepo znati čitati i Kad se čita. U našoj školi djeluju Mladi knjižničari te Mali i Veliki čitateljski klubovi. Mladi knjižničari: Maria Ćuk, Elizabeta Đongraš, Josip Kraljević i Valerija Ivanović pripremili su nam igrokaz Knjižnica rješenje za moje probleme koji je napisala naša knjižničarka Monika Meštrović. Članice Velikog čitateljskog kluba: Karla Hrvoić, Ana Markanović, Natali Marušić i Mia Petrović pročitale su nam slikovnicu Čarolija knjižnice i nakon čitanja postavile nekoliko pitanja. Publika je pažljivo slušala i znala sve odgovore vezane za čitanje. Naš cijenjeni ravnatelj Stjepan Maravić uručio je nagrade učenicima za najuspješnije slikopriče i najčitačima u prošloj školskoj godini: u kategoriji radova 1. razreda pobijedila je Mia Martinović iz 1. e, u kategoriji 2. razreda Sara Čavar iz 2. a, 3. Pavla Plepelić iz 3. e i 4. Lota Poznić iz 4. d razreda; najčitači su Ivan Matić iz 2. a s 65 pročitanih knjiga i Lucija Lovrić iz bivšeg 8. d razreda s 33 pročitane knjige. Na samom kraju poslušali smo recitaciju Snovi u knjigama koju nam je pročitala Nika Stepanić iz 6. e razreda i skladbu The Shire iz filma Gospodari prstenova snimljenom prema istoimenoj knjizi koju nam je na blok flauti odsvirala Emily Osmanagić, učenica 6. e razreda. Završnu svečanost vodila je Ema Ivana Vukoja iz 6. d razreda. Lijep pozdrav svima i vidimo se i „čitamo“ dogodine!

 
Čitateljski klubovi u Gradskoj knjižnici Velika Gorica PDF Ispis

čitateljski klub (2)
Članovi Malog čitateljskog kluba 4. c i Velikog čitateljskog kluba 6. e razreda, uz pratnju učiteljice Vesne Pučko i knjižničarke Željke Markus-Greč, 28. studenoga prisustvovali su psihoedukativnom predavanju Zašto čitati? Anite Peti-Stantić. Predavanje je organizirala Gradska knjižnica Velika Gorica u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2022. Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga sa svrhom isticanja važnosti knjige i knjižnica kao mjesta javnoga i slobodnog pristupa građanima. Anita Peti-Stantić redovita je profesorica južnoslavenskih jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Katedre za slovenski jezik i književnost. Njezino izlaganje bilo je vrlo ugodno, poticajno, zanimljivo, bogato informacijama i iskustvima o važnosti i dobrobiti čitanja za vlastiti rast i razvoj. Ako vam se ukaže prilika, svakako je poslušajte. Svi smo uživali, i veliki i mali.

 
Terenska nastava u Medvedgradu PDF Ispis

terenska nastava - Medvedgrad (2)

terenska nastava - Medvedgrad (1) 27. listopada 2022. učenici 6. a, b i c razreda OŠ Nikole Hribara posjetili su Centar za posjetitelje Medvedgrad u okviru terenske nastave. Putovima legendi Medvedgrada i Medvednice s temom „Budi pažljiv, slušaj priču!” stručno ih je vodila gđa Marija Patrlj, prof. Učenici su se, osim s legendama, upoznali i s poviješću Medvedgrada kao i biljnim i životinjskim svijetom Medvednice. Najpažljiviji slušači iz svakog razrednog odjela dobili su za nagradu knjigu o Medvedgradu i Medvednici te puni dojmova i znanja uspješno realizirali terensku nastavu iz hrvatskoga jezika.

Lidija Klarić, prof.

 
Hribarovi volonteri u pučkoj kuhinji PDF Ispis

Krenuli smo s volontiranjem u pučkoj kuhinji u Jukićevoj ulici u Zagrebu. Dogovorili smo da ćemo volontirati jedanput tjedno, prvi turnus srijedom, drugi turnus petkom, nakon nastave. U prvoj ovogodišnjoj skupini volontera bili su učenici drugog turnusa, 8. d i 8. e razreda te učenici 6. e razreda. Dolaskom u pučku kuhinju zasukali su rukave, stavili pregače i krenuli u akciju. Da su se dobro snašli i da možemo biti ponosni na njih svjedoče nam fotografije. Dobrodošli su i svi oni koji žele volontirati, mali i veliki. Dobro je činiti dobro, jer dobro se uvijek dobrim vraća.

Marija Patrlj

 
Natječaj za popunu radnih mjesta - 22. rujan 2022. PDF Ispis

učiteljica4

 

Obavijest o rezultatima natječaja

 

Temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Pravilnika o postupku zapošljavanja te procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje ravnatelj Osnovne škole Nikole Hribara raspisuje natječaj za popunu radnih mjesta:

 

 
Naša prva mobilnost u Grčkoj PDF Ispis

U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM, u razdoblju od 17. do 21. listopada 2022. godine, pet učenika naše škole u pratnji učiteljice Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčen otputovalo je na mobilnost u grčki grad Trikala. Osim predstavnika naše škole, na mobilnosti su sudjelovali učenici i učitelji iz Portugala i Grčke, škole domaćina.

Tijekom mobilnosti učenici su se upoznali s načinom rada Arduina (računalne platforme koja omogućuje stvaranje uređaja koji se spajaju s fizičkim svijetom), imali radionice vezane za uporabu STEMA-a u stvarnom životu (traffic lights on the web, rotating solar panel, smart irrigaton system), zasadili stablo te podizali ekološku svijest kako bi svi skupa postali odgovorniji građani. Posjetili smo i tehničku školu u susjednom gradu Kalambaka gdje smo se upoznali s izradom i načinom rada pametnih kanti za otpad.

Osim brojnih edukativnih radionica, grčki su nas domaćini upoznali s kulturnom baštinom svoga grada. Trikala je grad koji se nalazi u središnjoj Grčkoj, nedaleko od poznatih samostana Meteora. Središtem grada protječe rijeka Litheos, a centralni most povezuje glavni gradski trg s pješačkom zonom. Na podu mosta nalaze se mali kvadrati napravljeni od stakla kako bi prolaznici mogli vidjeti tok rijeke. Zaštitni znak grada je tvrđava s velikim tornjem.

Posjetili smo i Meteoru, skupinu od šest grčkih pravoslavnih samostana, smještenih na vrhu litice, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Meteora je dobila ime po grčkoj riječi „meteora“ što znači „lebdi u zraku“. Monasi su godinama nosili građevinski materijal na vrhove stijena.

Tijekom ove mobilnosti upoznali smo se s velikom gostoljubivošću Grka, sklopili mnoga prelijepa prijateljstva i stekli nezaboravne uspomene. Učili smo plesati tradicionalni grčki ples, isprobali grčku kuhinju i proveli brojne trenutke u druženju i zabavnom učenju.

Učenici su boravili kod svojih domaćina gdje su aktivno razvijali svoje jezične i socijalne kompetencije. Pročitajte njihove dojmove:

Mata Dvoraček:

Bilo je super. U obitelji smo se svi lijepo slagali i stalno družili. Putovanja su bila jako zabavna, a tijekom radionica naučio sam koliko je važno brinuti se za naš planet. Posebno ću pamtiti Meteoru po velikim crkvama, a školu po puno učenika koji su stalno željeli razgovarati s nama. Svojim prijateljima bih preporučio sudjelovanje u Erasmusu jer je to veliko životno iskustvo.

Luka Idžan:

Na Erasmusu u Grčkoj mi je bilo odlično i htio bih to ponoviti. Naučio sam puno o programiranju i čuvanju okoliša. U obitelji sam se osjećao kao kod kuće. Stekao sam puno prijatelja iz različitih zemalja i ovo iskustvo nikad neću zaboraviti.

Karla Hrvoić:

Presretna sam što sam sudjelovala u ovom projektu. Nikada nisam putovala avionom pa mi je ovo iskustvo posebno drago. Svidio mi se njihov jezik, hrana i gostoprimstvo. Jako sam se povezala sa svojim domaćinima i stvorila mnogo novih prijateljstava. Na radionicama sam naučila kako smo svi slični te sam još i prije ovog projekta znala kako trebamo biti ekološki osviješteni. Jako mi se svidio posjet Meteori jer je pogled s te visine bio prekrasan.

Mia Vidović:

Kada sam došla u Grčku bilo me malo sram, ali nakon jednog dana sklopila sam brojna prijateljstva. Radionice su bile odlične i naučila sam puno novih stvari, ali najvažnije kako biti ekološki odgovorna. Svidjeli su mi se obilasci muzeja, grada i posjet Meteori. Erasmus bi preporučila svim svojim prijateljima jer je bilo odlično.

Marta Rak:

Bilo mi je super i jako sam se lijepo provela. Domaćini su bili jako dobri prema meni, radili smo palačinke i odlično se zabavili. Naučila sam kako biti ekološki odgovorna i reciklirati stare stvari. Razgledavali smo znamenitosti druge države i sklopila sam puno prijateljstava. Svima bih preporučila Erasmus jer je odličan za upoznavanje drugih ljudi i učenje novih stvari.

 

Erika Likan Kelentrić

 

 
Projekt – Glazbenik iz mog mjesta PDF Ispis

umjetnik iz mojega_kraja

U prošloj školskoj godini 2021./22. uključili smo se u Projekt – Glazbenik iz mog mjesta.

Sudjelovali su učenici 6.b i 6.c razreda (sadašnji 7.b i 7.c).

Cilj projekta bio je upoznati glazbenika – skladatelja iz našeg mjesta, otkriti nešto o njemu, i po čemu je on danas poznat u našem gradu.

Učenicima je bilo zabavno upoznati Franju pl. Lučića, slušati o njemu i njegovim djelima. Kao rezultat su nastali prekrasni radovi koje izložene možete pogledati u školskoj knjižnici.

Branka Kopilović

 
Učenička zadruga Breza na prvom Dječjem gastru Turopolja PDF Ispis

U subotu 15. 10. 2022. održan je 1. Dječji gastro Turopolja na kojem su svoju prodajnu izložbu imali i članovi naše zadruge. Izlagali su keramiku, nakit i predmete od recikliranog materijala. Izložba nije prošla nezapaženo. Posjetili su ju brojni posjetitelji i novinari što nas je učinilo jako sretnima i ponosnima te dalo novi poticaj za daljnji rad. Otvorili smo i Instagram stranicu naše Učeničke zadruge Breza te vas pozivamo da nas pratite i podržite naš rad. Zasukali smo rukave i mislima smo okrenuti adventskim događanjima.

Marijana Marić Lasić

 
Nijemci ponovno u Grazu PDF Ispis

graz (2)

graz U petak, 14. 10. 2022. učenici sedmih razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika, sa svojim su profesoricama Petrom Bolarić, Josipom Omrčen, Ivonom Štrekelj i Marijom Vnučec posjetili Graz i tvornicu čokolade „Zotter” u mjestu Riegersburg, nedaleko Graza.

Nakon obilaska tvornice „Zotter”, kušanja mnogobrojnih vrsta čokolade u tvornici obitelji Josefa Zottera, obišli smo i farmu obitelji Zotter koja se nalazi uz samu tvornicu, te Groblje čokolade - spomenici čokoladama koje se više ne proizvode. Potom smo se uputili u razgled grada Graza i njegovih znamenitosti: Kunstmuseum, Murinsel, Rathaus, Landhaus, Opera, Mauzolej Ferdinanda II, Schlossberg.

Prije povratka kući, pauzirali smo u shopping centru Seiersberg, gdje su učenici imali malo slobodnog vremena za jelo, kupovinu i sl. U večernjim satima vratili smo se kući veseli i puni dojmova.

Josipa Omrčen, prof. njemačkog jezika

 
Gradsko natjecanje u šahu PDF Ispis

Gradsko natjecanje u šahu a

Gradsko natjecanje u šahu b U četvrtak, 13.10.2022. održano je gradsko natjecanje u šahu u PŠ Buševec.

Našu školu predstavljale su dvije ekipe. Učenici Gabriel Stošić, Jan Šipušić, Stjepan Trumbetaš, Fran Indi Obradović i Antonio Kos u ekipi dječaka i Lana Agatić, Mihaela Trumbetaš, Klara Bulić i Ema Gazdić u ekipi djevojčica. Ekipa dječaka i ekipa djevojčica osvojile su četvrto mjesto.

Čestitamo učenicima na uspješnom predstavljanju naše škole!

Irena Gimpelj Gal

 
Obilježili smo Dane Erasmus-a PDF Ispis

Kolaž fotografija (1)

I ove smo godine u našoj školi obilježili Dane Erasmus-a od 13. do 15. listopada 2022 godine. To je godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, tijekom koje korisnici programa održavaju razna događanja kako bi predstavili iskustva i rezultate projekata ili proveli dio projektnih aktivnosti.

U okviru Erasmus projekta, koji aktivno provodimo u našoj školi, organizirali smo webinar na međunarodnoj razini pod nazivom Diseminacija KA1 projekta Teaching for the Future. Svi članovi Erasmus tima sa sudionicima webinara podijelili su iskustva svojih mobilnosti i rezultate koje su ostvarili tijekom protekle nastavne godine: četiri C (kreativnost, kritičko razmišljanje, komunikacija i suradnja), preokrenuta učionica, učenje temeljeno na projektima, korištenje ICT alata za učenje i poučavanje te napredne inovativne metode učenja. Učiteljica Sanja Božinović organizirala je u školskoj knjižnici otvoreni sat Engleskog jezika pod nazivom: „Moja obrnuta učionica – Velika glad u Irskoj”, a u holu škole izložili smo plakate vezane uz projekt koji provodimo.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 73

Erasmus+ Facebook

Naši filmovi

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.


Erasmus+ partner

erasmus (3).jpg

Slučajna slika

slucajna5.jpg

Anketa

Internet najradije koristim za?
 

Statistike posjeta

Posjeta danas:1
Posjeta jučer:223
Posjeta ovaj mjesec:3635

Pročitajte još i ovo!

KnjižnicaČitateljski kutić

Četvrtak, 20 Svibanj 2021

article thumbnail Vaši vršnjaci preporučuju Ljekovita moć knjige – 10. Noć knjige  Videosadržaji: Charlie i tvornica čokolade – Marko Šavorić, 6. d Čitajte! – Ivan Dijanić, 8. f
... pročitaj cijeli tekst...

KnjižnicaPredstave

Nedjelja, 12 Travanj 2020

article thumbnail Hrvatsko narodno kazalište  LiVideo, Livanjsko kulturno ljeto Ježeva kućica Kazalište lutaka Zadar Vlak u snijegu Gradsko kazalište "Zorin dom", Karlovac, Baletni studio Tri...
... pročitaj cijeli tekst...

Drugi zanimljivi članaci...